Ulica Ebenezer, Škotska

Ova sićušna ulica ima samo jednu adresu koja se nalazi na ulazu u bistro hotela Mackey. Ovo je jedina ulica na svijetu u kojoj se ne možete izgubiti, jer je duga - svega 2,06 metara. Hotel je izgrađen 1883. godine, a četiri godine poslije cesta je službeno proglašena ulicom.

Čarobni kružni tok, Swindon
Kružni tokovi u Velikoj Britaniji su sami po sebi zastrašujuć pojam za svakog turista koji tamo vozi. No magični kružni tok u Swindonu stvarno je mjesto kojeg se morate čuvati i po mogućnosti izbjegavati. Ovaj kružni tok nagrađen je titulom četvrtog najstrašnijeg križanja u Britaniji i postao je poprištem mnogih napadaja panike. Veliko križanje sastoji se od pet manjih kružnih tokova kojima vozači moraju navigirati kako bi došli do željenog izlaza. Da bi stvar bila još gora zamišljeno je da se središnjim kružnim tokom vozi u suprotnom smjeru od ostalih.

Ulica Lombard, San Francisko
Prvo na što će vas vožnja ovom ulicom podsjetiti je krug zagrijavanja na utrci Formule 1. Ova ulica sastoji se od sedam oštrih zavoja unutar svega nekoliko stotina metara. Ovo je učinjeno kako bi se ulica učinila manje strmom te kako bi vozila mogla sigurnije proći. Iz sigurnosnih razloga učinjeno je da ova ulica bude jednosmjerna, a parkiranje je zabranjeno.

Ulica Baldwin, Novi Zeland
U ovoj ulici bi isto tako trebalo razmotriti gradnju zavoja kako bi se ublažila strmost. Za svakih 2,86 metara koje vozite, promijenit ćete nadmorsku visinu za jedan metar! To daje ovoj ulici nagib od čak 35%, zbog čega vlasnici vozila moraju pod kotače stavljati cigle kako bi onemogućili vozilima da odjure nizbrdo. Začudo, ulica je s obje strane prepuna kuća, a kako vlasnici dolaze doma po kiši i snijegu - ostaje pravi misterij.

Ulica Yonge, Kanada
Najduža ulica na svijetu mjeri 1895 kilometara! Početak gradnje ove ulice imenovan je nacionalnim praznikom. Udaljenost od početne i završne točke jednaka je udaljenosti između San Diega i Seattlea.

Ulica 9. srpnja, Buenos Aires
Ova mamutska ulica svoje ime je dobila po datumu na koji pada dan nezavisnosti, i drži rekord kao najšira ulica na svijetu. Hrabri pješaci koji se odluče na prelazak ove ceste moraju preći 150 metara u komadu i čak devet traka u svakom smjeru kako bi došli na drugu stranu. Na sredini ulice nalaze se vrtovi koji odvajaju trake, a pješacima pružaju savršeno mjesto za odmor i smirivanje živaca prije nego nastave svoj put preko ceste.

Uska ulica, Njemačka
Ova klustrofobična ulica sigurno je jedna od najužih na svijetu. Na svojem najužem dijelu široka je, ili uska - svega 0,30 metara. No, sigurni smo kako oni koji su ovoj ulici dodijelili titulu najuže ulice nikad nisu posjetili ulice nekih od sela koja se nalaze u našoj Istri, gdje dva magarca moraju preskakati jedan drugog kako bi se mimoišli...

Putrajaya, Malezija
Najveći kružni tok na svijetu na kojem, zbog njegove veličine, uopće nemate dojam da se vozite na kružnom toku. Tek zračne fotografije pokazuju pravu veličinu ovog križanja duljine čak 3900 metara.

Cesta prema Gizi, Egipat
Ovo je jedna od najstarijih cesta svijetu, a ujedno je poznato po tome što je najstarija popločena cesta. Izgrađena je za potrebe prijevoza građevnog materijala iz jugozapadnog Kaira do jezera Moeris. Duljine je točno 11,26 kilometara i postala je nacionalni simbol Egipta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju