Butan graniči s Kinom na sjeveru te - Kinom na jugu, a strancima je dopušten pristup samo u određene dijelove države. Čak više od 80 posto države smješteno je iznad 2000 metara nadmorske visine. Usporedbe radi, najviši vrh u Hrvatskoj je Dinara - 1831 metar. Kroz Butan se proteže i najviši planinski vrh kojeg čovjek još nije osvojio - Fangkhar Puensum. Ovaj vrh visok je čak 7541 metar, što je visina na kojoj inače lete zrakoplovi!

Zemlja podređena čovjeku
U Butanu žive Ngalongi, Sharchopi i Lhotshampi. Sve tri grupe se nazivau Drukpas, no  statistike pokazuju da je čak 50% stanovništva iz susjednog Nepala. Od 1988. Vlada provodi izraženu politiku kulturne asimilacije. Ta politika nazvana i "butanizacija" sastoji se u pojačanom inzistiranju na osnovama na kojima počiva država prema "tsa wa sum" (jedinstvo tri elementa, kralj, vlada i kraljevina) i nametanja obaveze kulturne asimilacije tradicije Ngalonga, a sastoji se u naredbi preuzimanja kodeksa ponašanja vladajuće grupe, nošenja tradicionalne odjeće Butanaca kao i proglašenje Ngalonga službenim jezikom.

Najveći grad je Thimphu sa 70.000 stanovnika, dok je drugi Phuntsholing sa svega 17.000 stanovnika. Kraljevina Butan ujedno je i jedina zemlja na svijetu koja je odbacila sustav BDP-a, pa blagostanje mjeri po nacionalnoj sreći kao i po principima duhovnog, fizičkog, socijalnog i ekološkog zdravlja stanovnika i okoliša. Ovo je samo dokaz kako je tamo čovjek na prvom mjestu, ispred politike i ekonomije.

Dok cijeli svijet vodi rat s ekonomskim pokazateljima, ekološkim katastrofama i devastacijom okoliša, Kraljevina Butan brine se da čovijek koji u njoj živi bude sretan. Vlada je donjela nekoliko zanimljivih odluka kojih se ne bi posramila ni jedna zapadna država. Naime, Butan je odlučio kako će čak 60% površine države zauvijek ostati šume, a s druge strane, zabranio je i izvoz drva! Jedna od zanimljivosti je i dan za pješake, koji se odvija jednom mjesečno, a kada nitko u državi ne smije koristiti osobni automobil. Ipak, iako je u potpunosti okrenut održivom razvoju, Butan je još uvijek jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, gdje čak četvrtina stanovnika proživljava s tek 1,25 američkih dolara dnevno, a njih čak 70% živi bez električne energije.



Što vidjeti u Butanu

THIMPHU
Buddha Point (Kuensel Phodang) je najveća statua Bude u zemlji. S tog mjesta pruža se fantastičan pogled na grad i dolinu Thimphu. Posjetite Changangkha Ihakhang – hram i samostansku školu osnovanu u 12. stoljeću po izboru Lama Phajo Drugom Sfhigpo-a. Ako volite životinje i prirodu, svakako preporučujemo odlazak u mini zoološki vrt, Mitithang Takin, gdje su smještene rijetke životinje koje se mogu vidjeti samo u Butanu, Nepalu i Burmi. Takin se nalazi na popisu međunarodnih agencija za očuvanje ugroženih vrsta. Od muzeja, preporuka je da posjetite muzej tekstila.

PUNAKA
Ako ćete putovati od Timpe do Punake, vozit ćete se kroz predivne pejzaže gdje ćete moći posjetiti tipična butanska sela. Na Dochu La prijevoju koji je na oko 3000 metara, na vedar dan pruža se panoramski pogled na vrhove Himalaje pokrivene snijegom po obroncima. Na putu se nalazi i hram koji datira iz 15. stoljeća, a koji je posvećen božanskom čovjeku - Lami Dukpi Kinleyu, koji je postao poznat po svim moćima moći da svojim blagoslovom pomaže ženama da zatrudni. To je hodočasnička stanica za parove bez djece do koje se može doći jedino šetnjom kroz rižina polja. Također, valja organizirati posjet posjet Punaka Dzonku izgrađenom 1637. godine, koji je ujedno i najljepši hram u nekoć glavnom gradu Butana.

PARO
Paro je grad koji zaista nudi pregršt aktivnosti. Svakako posjetite bazni logor – Ramthanga, te planinarite do najpoznatijeg samostana u cijelom kraljevstvu na rubu strme litice. Pješačenje u Paru je nezaobilazno, a pješački put do hrama je zaista spektakularan. Iako iziskuje određenu količinu fizičke spremnosti. Za stanovnike Butana je posjet svetištu jedna od obaveza koju će svaki budist barem jednom u životu ispuniti. Postoji i mogućnost jahanja ponija, no na njima možete doći samo do određenog dijela. Razgledajte samostan iznutra te se nakon toga zaputite prema ruševinama Drukgyel Dzonga, koju je 1646.godine sagradio Zhabdrung Ngwang Namgyel.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju