U jednom rukopisu koji datira iz vremena španjolskog kolonijalnog doba, čiji je autor pripadnik plemena Tolteca-Chichimeca koji su živjeli u dolini Tehuacan, može se vidjeti slikoviti opis Azteca u borbi protiv divovskog čovjeka. Na crtežu, pored slike diva, stoji ime Quinametzin te se za njega pretpostavlja da je najstariji opisani div koji je obitavao na području središnje Amerike.

Prema prijevodu rukopisa Azteca koji datira iz vremena Španjolske opsade, stoji da se na strani Azteca borio i jedan div pod imenom Tzilacatzin. Kada su konkvistadori prvi put stupili na američko tlo s namjerom da opljačkaju domorodačko stanovništvo, upravo je Tzilacatzin bio taj koji ih je uspio otjerati gađavši ih velikim kamenjem. Zbog tog čina ovaj div je proglašen herojem Azteca.


Tko su bili ti divovi i kojem narodu su oni pripadali još uvijek nije jasno. Iz pronađenih rukopisa vidljivo je samo da su terorizirali lokalna plemena koja su se na kraju morala boriti protiv njih. Svi osim jednog heroja. Danas se ti rukopisi čuvaju u Vatikanskom arhivu te je pristup njima dozvoljen samo šačici znanstvenika. Ostaje vidjeti kako će oni uspjeti objasniti pojavu divova u središnjoj Americi i njihovu pripadnost određenim plemenima. Je li kod njih došlo do određene mutacije gena zbog čega su nekontrolirano rasli, ili je u pitanju nova ljudska rasa - ostaje velika nepoznanica. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju