1. Obucite debele čarape
Ako kojim slučajem živi završite u razlupanom zrakoplovu, dobro je imati debele čarape (i po mogućnosti tenisice, a ne štikle), jer upravo će one spriječiti da stopala razrežete na komadiće stakla i ostalog smeća koje će se nalaziti na podu.

2. Vježbajte otkopčavanje pojasa
Dobro je prilikom leta nekoliko puta isprobati otkopčavanje pojasa koji vas veže za sjedalo, jer upravo vam sekunda-dvije koliko ćete imati da ga otkopčate - mogu spasiti život.



3. Napravite plan
Iako ste vjerojatno već 55 puta čuli upute za sigurnost u zrakoplovu, poslušajte ih i ovaj put. Nemaju svi zrakoplovi izlaz u nuždi na istim mjestima! Pogledajte koji vam je izlaz najbliži te napravite plan evakuacije.

4. U slučaju katastrofe ne čekajte na upute
Iako je posada educirana za nezgode i razne krizne situacije, mnogi od njih se nikada nisu susreli s padom zrakoplova. Ako dođe do pada, nemojte čekati njihove upute, već sami prosudite kako ćete izaći iz zrakoplova

5. Zaboravite na stvari
Nemojte, ali baš nikada nemojte tražiti svoje stvari. Vrijeme koje provedete tražeći moglo bi vam spasiti život ako ga preusmjerite na traženje izlaza iz zrakoplova.

6. Budite na oprezu tih 11 minuta
Ben Sherwood tvrdi kako se 80% svih avionskih nesreća dogodi u prvih 3 minute od uzlijetanja zrakoplova, ili zadnjih 8 minuta prije slijetanja. Kako ćemo sada ne poludjeti tih zadnjih osam, kako!?

7. Sjedite uz prolaz
Iako je ljepše sjediti kraj prozora, sigurnije je sjediti kraj prolaza. Tako se pri padu zrakoplova nećete morati brinuti hoćete li moći proći pokraj vašeg susjeda.

8. Sjedite bliže repu
Istraživanja su pokazala kako je zadnji dio zrakoplova najsigurniji za sjedenje prilikom pada zrakoplova. Tada su šanse da preživite čak 67%, što je puno više od 34% koliko je postotak preživjelih u business klasi na početku zrakoplova!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju