Prošla godina je bila jedna od najsigurnijih u zrakoplovnom prometu, a u usporedbi s automobilima avioni su mnogo sigurniji oblik prijevoza. Čak i u slučaju pada zrakoplova postoje dobri izgledi za preživljavanje. Grupacija Aviation Safety Network prošle je godine zabilježila je 163 zrakoplovne nezgode, ali samo je u 24  bilo smrtnih slučajeva.

Pametno oblačenje 

Ono što možete napraviti kako biste smanjili rizik u slučaju nesreće je primjereno se obući za putovanje. Duge hlače i majica smanjuju opasnost od ozljeda poput ogrebotina i posjekotina. Umjesto japanki ili sandala bolji su izbor čvršće tenisice.

Bez alkohola

Mnogi putnici naručuju alkoholna pića kako bi se opustili i smanjili napetost tijekom leta, no ona mogu smanjiti i brzinu reakcije kao i shvaćanje ozbiljnosti situacije.

Korisne upute

Ako ste jedni od brojnih koji ne paze na satu tijekom uputa o sigurnom letenju stručnjaci savjetuju da promijenite ploču i naćulite uši te zapamtite kako se treba služiti maskama za kisik i spuštati toboganom.

> Jeste li se pitali zašto putnici plješću kada avion sleti?

Pamćenje izlaza 

Od velike važnosti je poznavanje položaja sigurnosnih izlaza, a prilikom ulaska u zrakoplov najbolje ih je prebrojiti kako biste i u slučaju dima ili vode znali gdje se nalaze – odnosno napipati ga.

Preskakanje sjedala

Jedan od načina na koji možete izbjeći gužvu u slučaju nezgode i panike je preskakanje sjedala umjesto pokušaja bijega kroz prolaz na kojem se svi guraju, savjetuju stručnjaci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju