Svi bi barem jednom u životu trebali posjetiti Sarajevo, jedinstveni grad u kojem ne nedostaje pozitivne energije. Prošećite ulicama ovog grada i doživite zaista posebne čari koje vam može ponuditi, a jedan od povoda za putovanje može biti i Dan žena, osobito ako tražite idealan dar. 

Mjesto je to gdje se susreću istok i zapad, a dodamo li tome povijesne znamenitosti i prirodne ljepote, doista se isplati posjetiti ga. Poseban je po tome što se smjestilo u kotlini, što znači da gdje god da stanete, uživat ćete u pogledima na planine koje ga okružuju.

Rijeka Miljacka grad dijeli na dva dijela. Kažu da ne postoji manja rijeka s više mostića, a osim vodenih ljepota, uživati možete i u ostalim  ljepotama koje grad okružuju, ne samo razdvajaju.

Tako su se tik do grada smjestile planine Trebević, Jahorina, Igman, Bjelašnica, Romanija i Treskavica, a šećući tamo možete naići na stećke - srednjovjekovne monolitne kamene spomenike koji su čak uvršteni i na popis svjetske baštine.

Sarajevo je ime dobilo još u vrijeme Osmanlija. Kad je bosanski namjesnik Isa-beg Ishaković započeo s planskom gradnjom, uz džamiju, tekiju, prenoćište i upravni dvor izgradio je i dvor za stanovanje kojem je dao ime Saraj. Upravo taj dvor zaslužan je za naziv koji ovaj grad nosi danas.

Kad ste tamo prošećite Baščaršijom s preko 1000 dućana. Posebno izdvojite vrijeme i zaustavite se u ulici Bravadžiluk. Ondje će vas mirisi gastronomskih specijaliteta koji se šire iz sarajevskih ćevabdžinica, buregdžinica i aščinica očarati. Obavezno istražite i Gazi Husrev-begovu džamiju kao najveći sakralni objekt islamske arhitekture na ovom području, a ostalo ćemo prepustiti vama. Jednostavno se izgubite među zanimljivim ulicama i kvalitetno provedite vrijeme u Sarajevu.

Tražite li smještaj, naša preporuka je Hotel Platinum 4* koji će upotpuniti vaš odmor u Sarajevu. Doživite zanimljive trenutke u Sarajevu s pogledom na povijesnu gradsku jezgru uz ponudu koja brzo ističe.

Zlatna ribica Hrana i piće Omiljeno mjesto Sarajlija: Originalni kafić s WC-om kakav niste nikad vidjeli

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju