Švicarska – zemlja satova, sira, banaka, planina, jezera… Na sam njezin spomen svima su nam na pameti navedene stvari, uz naravno, visok životni standard. Da, da, lijepa je Švicarska, pa jednom kad sve ovo prođe, zaputite se u jedan od njezinih gradova, a ovom prilikom preporučujemo posjet – Lausanni!

Ovaj grad možda vas neće zadiviti na prvi pogled, no, vjerujte, isplati mu se pokloniti i malo više vremena. Izgrađen je na tri strma brda, dakle, oboružajte se kondicijom i dobrom obućom, jer će vam na obilasku "stajati" priličan broj stepenica i starih kamenih ulica. Za sve one kojima ipak bude preteško, domišljati Švicarci našli su način za lakše svladavanje - postavljanjem javnih dizala.

U svakom slučaju, ne gine vam sagorijevanje kalorija, pa ćete se kasnije moći prepustiti zasluženom uživanju u ručno rađenim čokoladama, čokoladnim fondijima i drugim slatkim specijalitetima.

Da više ne duljimo s uvodom, u nastavku pročitajte neke od stvari koje valja vidjeti u Lausanni, te počnite polako maštati kako će izgledati vaši savršeni dani u ovom gradu…

Četvrt Flon

Za početak valja obići Flon, četvrt koja se naziva i srcem grada. Nekad davno na tom mjestu bila je šumovita dolina kroz koju je tekla istoimena rijeka. Ipak, u 19. stoljeću područje je postalo industrijsko središte. Naime, prokopani su tuneli koji bi spojili taj dio s lukom Ouchy te je rijeka preusmjerena i prekrivena, tako da danas u Flonu ne možete vidjeti rijeku. Kako to biva, pojavila su se i skladišta, te je Flon, logično, postao vrlo nepoželjan za život i rad jer je bio zapušten i neuređen.

Ipak, 1999. godine četvrt je iz ružnog pačeta počela postajati labud. Neka su se skladišta zatvarala, a druga prenamjenjivala u moderne urede i lijepe apartmane. Četiri godine poslije otvoreni su trg i pješačka zona, došli su tu i razni butici, kafići i restorani te danas, posebno vikendom, ta četvrt živi 24 sata na dan.

Samo za imućne: Otvaraju se luksuzni apartmani s privatnim liječnicima za izolaciju na visokoj nozi Gimmelwald, Švicarska - 2 Švicarska - 2 Švicarska - 3 +2 Švicarska - 1

Crkva za divljenje

U gradu se nalazi i najveća gotička crkva u cijeloj zemlji - Notre Dame. Jasno, nije impresivna poput one pariške, ali svejedno oduzima dah. Građena je između 12. i 13. stoljeća, a posebnost crkve su ogromne orgulje, pa ako budete sretni i zasviraju, osjećat ćete se prilično bajkovito. Odmah pored katedrale nalaze se drvene stube Escaliers du Marche, kojima se možete spustiti na jedan od središnjih gradskih trgova.

Sat koji priča priču

Na trgu Place de la Palud nalazi se gradska vijećnica napravljena u renesansnom stilu. Tu je ujedno i najstarija gradska fontana, na čijem se vrhu nalazi kip božice pravde. No pravu priču možete vidjeti na satu vijećnice. Svaki puni sat kad se čuje zvono, iz sata izlaze zanimljive izrezbarene figure, pričajući na taj način – povijest grada.

Ouchy – mjesto za odmor duše i tijela

Četvrt smještena na obalama Ženevskog jezera ostavit će vas bez daha. Da, ovdje se nalaze i luksuzni hoteli gdje su između ostalog odsjedali Coco Chanel i Ernest Hemingway, ali za odmor duše i tijela oni vam nisu nužni. Naime, ovom četvrti proteže se dugačka šetnica kojom možete šetati do mile volje, odmarati se na klupama, a uvijek je opcija i unajmljivanje čamca ili čak kupanac u jezeru.

Dom mnogih muzeja

Ovdje se smjestio Olimpijski muzej, koja je jedna od glavnih gradskih atrakcija. Muzej se nalazi u četvrti Ouchy i dotiče Ženevsko jezero, a šećući njegovim parkom, vidjet ćete razne slike olimpijaca od 1896. pa sve do današnjih dana. Za nešto drugačije iskustvo savjetujemo odlazak u muzej Collection de l'Art Brut. Ovdje se nalazi stalni postav slika koje nisu naslikali poznati umjetnici, već obični ljudi, i to poput zatvorenika, samoukih umjetnika te čak mentalnih bolesnika, pa je zanimljivo vidjeti i umjetnost iz posve druge perspektive.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju