U Švicarskoj ne manjka predivnih gradova, a Lausanne se također nalazi na tom popisu. Neki mu tepaju da je sa svojih 140 tisuća stanovnika i najbolji mali grad na svijetu, pa iako u to nismo sigurni, provjerili smo na Daily Mailu zašto je toliko sjajan.

Već po dolasku primijetit ćete kako nigdje nema grafita, nema smeća ni gužvi - grad odiše nadaleko poznatom švicarskom efikasnošću i urednošću. U hotelu će vam odmah ponuditi besplatnu propusnicu za javni prijevoz koja vrijedi čak dva tjedna, pa istraživanje može početi.

Lausanne - 4 Lausanne - 4 (Foto: Getty Images)

Grad je inače povijesno povezan s Olimpijskim igrama, a gdje bolje istražiti tu povezanost nego u Olimpijskom muzeju u Ouchyju. U samom Ouchyju, preko puta marine, možete zastati i uživati u predivnom pogledu na jezero i Francuske Alpe u daljini.

Žitelji grada posebno se ponose svojim olimpijskim nasljeđem. Pierre de Coubertin, osnivač modernih Olimpijskih igara, smjestio je olimpijski odbor u Lausanne 1915. a sjedište se nalazi u monumentalnoj zgradi tik do muzeja.

Sam muzej zanimljiv je i ljudima koji nisu veliki zaljubljenici u sport, jer brojne medalje i natjecateljski kostimi nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Zanimljiv i popularan dio grada, Plateforme 10, središte je kulturnog života. Tu su okupljeni različiti muzeji koji su dotad bili raštrkani po cijelom gradu. Najpoznatiji su MCBA, muzej lijepih umjetnosti, zatim suvremeni muzej MUDAC, te muzej fotografije.

Lausanne - 5 Lausanne - 5 (Foto: Getty Images)

Sam gradski centar nije smješten na Ženevskom jezeru nego se proteže na nekoliko brežuljaka. Katedrala Notre Dame smatra se najljepšom švicarskom gotičkom građevinom. Njena zvona svake večeri između 10 sati navečer i 2 sata ujutro javljaju da je vrijeme za odlazak kući.

Jedini način da i sami provjerite zbog čega se Lausanne smatra „najboljim malim gradom na svijetu“ jest da se i sami zaputite u nju i uvjerite u to.

Savršen dan u Ženevi: Lutanje slikovitim ulicama, čokoladne ture i uživancija na jezeru Ženeva - 1 Ženeva - 2 Ženeva - 3 +2 Ženeva - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju