''Rad je kletva pijane klase'', izjavio je slavni Oscar Wilde. ''Ja sam ljubitelj alkohola koji ima problem s pisanjem'', govorio je za sebe pisac Brendan Behan.

S četiri literarna nobelovca (Yeats, Beckett, Shaw i Heaney) i bogatom ponudom književnih festivala, nije ni čudno što je bio četvrti po UNESCO-ovu izboru za titulu UNESCO-ova grada literature.

Ima li boljeg načina da se oda počast Dublinu i onome što zna najbolje od posjeta njegovim kultnim pubovima i zdravicom u čast njegovih pisaca? I mi tvrdimo da nema, stoga krigle u ruke i krenimo:

The Brazen Head: Povijest koja teče poput piva 

Vjeruje se kako je The Brazen Head jedan od najstarijih, pa i najstariji pub u Dublinu. Spominje se čak u 1198. godini, u nešto drugačijem izdanju. Stari pubovi su tada bili krčme u kojima bi žene unutar svojih domaćinstava služile pića gostima, a s vremenom su ih vlasti počele oporezivati prepoznavši ih kao biznis.

Gdje ima vlasti, ima i otpora: The Brazen Head je krajem 18. stoljeća bio utočište irskih revolucionara predvođenih Robertom Emmetom koji je baš ovdje na šanku planirao veliki ustanak protiv Britanaca 1798. godine. Ustanak je propao, a Emmet obješen – najveća ironija leži u činjenici da je muškarac koji ga je objesio također često pio u ovom pubu.

No, kako bi rekli naši Zagorci u krajevima Matije Gupca: Buna traje! Stotinu godina kasnije, ovdje dolazi Michael Collins, revolucionar s početka 20. stoljeća. Danas na zidovima puba možete vidjeti fotografije koje dokumentiraju ovo burno doba.

Za kraj, naši literarni heroji: Jonathan Swift, Brendan Behan i James Joyce – svi redom gosti puba. Koliko pub drži do svoje slavne povijesti svjedoče i večeri irskog folklora i pripovijedanja priča. Zbog pandemije Corona virusa pub je, na tugu svih, privremeno zatvorio vrata, ali imajte ga na umu kad vam se pruži prilika.

Toner's Pub: Vidio sam pub, a sad idem doma

Iako bismo mi rado svratili na pintu (kao i brojni prije nas) u ovaj viktorijanski azil za ljubitelje piva, Toner's pub nije dobio dobru recenziju W. B. Yeatsa. Doduše, bila je to više ''It's not you, it's me'' situacija, ali povijest je okrutna u svojim bilješkama.

Naime, Yeats nikad nije bio naročiti fan pub kulture, ali joj je odlučio dati šansu samo da vidi što je to toliko privlačno njegovim sugrađanima. Posjetio je Toner's, naručio pivo, popio ga i okrenuo se svom spisateljskom kolegi Gogartyju: ''Okej, vidio sam pub, sad idem doma''.

David Byrne's: Najpoznatiji dublinski literarni pub

Byrne's je postao sinonim za slavnog irskog pisca i autora Ulyssesa, James Joycea.

Ne samo što je bio njegov noćni dom, već je i pronašao svoje mjesto među koricama njegove knjige Ulysses. U Joyceovom romanu spominje se kao mjesto u kojem je glavni lik Leopold Bloom pio vino i jeo sendvič s gorgonzolom. ''Lijep mali bar. Od finog drva'', piše James Joyce između ostalog.

Svakog ljeta (16. lipnja) Irci obilježavaju Bloomsday, dan James Joycea. Oni koji su u prilici zapute se u Byrne's na čašu vina i sendvič s gorgonzolom. No, nitko vas neće čudno gledati odlučite li odati počast u neko drugo doba.

The Palace Bar: obiteljska atmosfera u centru grada

U vlasništvu je iste obitelji još od 1946. godine, a zadržao je i isti dekor od kad se otvorio davne 1823. godine. Ovdje su se okupljali brojni pisci i novinari – primjerice, jedan od urednika Irish Timesa ovdje je održavao svoje sastanke tijekom 1930-ih.

Zovu ga majkom Dublinovih literarno-alkoholnih brloga. Njegov šank pridržavao je veličine poput Flann O'Briena, Brendana Behana i Paddya Kavanagha.

U koje god doba dana da ga posjetite, ne možete pogriješiti: tijekom dana možete uživati u pivu, čitanju novina i čavrljanju Iraca o politici i sportu, a navečer vas čekaju živa muzika i vesela gužva.

Doheny & Nesbitt: Diploma na šanku

Pub koji je zadržao svoj viktorijanski šarm nalazi se u jednoj od najpoznatijih ulica Dublina – Baggot street. Okružen je kulturnim i turističkim znamenitostima poput Parlamenta i Trinity fakulteta, zbog čega je i danas popularan među domaćim novinarima, odvjetnicima, arhitektima i profesorima.

Budući da su u njemu dugo pili, ovaj, bili, političari, odvjetnici i biznismeni, s vremenom si je zaradio nadimak ''Doheny & Nesbitt ekonomska škola''.

S tako otmjenom kombinacijom povijesti te dobrog piva i viskija u romantičnom interijeru, preostaje samo zaključak: Pa ti ne popij!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju