Kada pomislimo na Andaluziju, vidimo orijentalnu arhitekturu, uske uličice, palme i romantične unutarnje vrtove s fontanama. Sve to, i više, ima mali gradić Ronda, jedno od najromantičnijih mjesta Andaluzije.

Nalazi se u španjolskoj regiji Malaga, na liticama 750 metara iznad mora. Grad siječe rijeka Grande koja tvori duboki El Tajo kanjon, a mostovi koji ih prelaze među glavnim su atrakcijama i simbolima grada koji na slikama zbog svog položaja djeluje gotovo nestvarno.

Stari most je najstariji i najmanji most nad 120 metara visokim padinama kanjona. Nedavno je proslavio svoj 400. rođendan, ali na razglednicama i turističkim pamfletima ipak ga redovito zasjeni Novi most, izgrađen u 18. stoljeću.

Unutar Novog mosta se nekad nalazila mala tamnica za mučenje zatvorenika – s obzirom na burnu prošlost grada, političkih neprijatelja nije nedostajalo. Srećom, danas je u toj prostoriji samo mala izložba koja svjedoči prošlosti i gradnji mosta.

Volite li onu drugu stranu povijesti, sigurno će vas oduševiti i neobičan Muzej bandita – kakvih bandita, bit će vam jasno kad upoznate burnu povijest malog grada.

''Tražio sam posvuda svoj grad iz snova, i pronašao sam ga u Rondi'' – Rilke

U Rondu su dolazili velikani u potrazi za inspiracijom. Pisci Ernest Hemingway i George Eliot, pjesnik Rilke i redatelj Orson Welles proveli su neke od najljepših dana ovdje, a Hemingway i Welles najviše su voljeli ljeta u staroj četvrti La Ciudad u kojoj su pisali o ljepotama Ronde.

Regija je poznata po svojim vinima, borbama s bikovima, raskošnim vilama s bazenima, a Hemingway ju je opisao kao ''savršenim mjestom za medeni mjesec''. Hm!

Oko grada razbacani su ostaci prapovijesnih nastambi, pa čak i špiljskih crteža koje možete pronaći u Cueva de la Pileta. Titulu grada nadjenuo joj je sam Julije Cezar.

Tijekom širenja islama u Europi u srednjem vijeku arhitektura grada dobila je orijentalne note a ispod grada pronađeni su ostaci arapskih kupelji iz 13. stoljeća. No, uslijedila je španjolska inkvizicija za vrijeme koje su mnogi muslimani prognani, a dio njih potražio je utočište u planinskim predjelima južne Andaluzije.

Ronda je bila utočište progonjenih te žarište pobune protiv kralja Filipa II i njegovih netolerantnih dekreta. Režim se, kao obično, pokazao jačim i brojni muslimani prisiljeni su na egzil.

Ništa bolje nije bilo ni za vrijeme Napoleona i njegove invazije, kad je Ronda opet izrodila buntovnike i bandite.

Uoči Drugog svjetskog rata Španjolska je imala vlastite unutarnje sukobe koji su kulminirali u građanskom ratu. Vjeruje se kako je scena iz Hemingwayeve knjige Kome zvono zvoni, u kojoj Španjolci 1936. godine bacaju fašiste i njihove simpatizere s litice, zapravo inspirirana stvarnim događajima u ovome gradu na liticama.

Burna povijest objašnjava već spomenuti Muzej bandita. Ako ste ipak više okrenuti umjetnosti, tu je zgrada palače Marques, sezonski otvorena kao mali muzej Renesanse.

Sam izgled zgrade dovoljan je razlog za posjet, što je 1994. godine shvatila i Madonna koja je ovdje snimala spot za pjesmu Take a Bow. Koji turistički promotivni video može biti bolji od toga?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju