Robinzonski kampovi su posebna vrsta turističkog smještaja kojima je u fokusu – suživot s prirodom. Uglavnom se nalaze izvan naselja, okruženi netaknutom prirodom i minimalno su zatrovani suvremenom tehnologijom. Najčešće nemaju struje ni vode koja teče iz zidova, a svoje posjetitelje ugošćuju u jednostavnim kolibama ili šatorima.

Ništa vas ne može oraspoložiti kao buđenje u zelenilu uz crvrkut ptica i poptom čekanje da voda za jutarnju kavu zavrije na malom kuhalu. Boravak u robinzonskom kampu vratit će vas na tvorničke postavke i natjerati da se više krećete, više uživate u prirodi i bavite se stvarima koje su stvarno važne. A mi smo pronašli tri čarobna kampa u središnjoj Hrvatskoj koja biste mogli posjetiti već sljedeći vikend.

Robinzonski kamp Leskar

Robinzonski kamp Leskar - 1 Robinzonski kamp Leskar - 1 (Foto: Robinzonski kamp Leskar)

Robinzonski kamp Leskar nalazi se u Gornjem Zvečaju u Karlovačkoj županiji, a smjestio se uz jednu od najljepših naših rijeka, Mrežnicu. Ovdje možete kampirati u vlastitom šatoru ili unajmiti jednostavnu drvenu kućicu s madracem. Kamp ima sanitarni čvor i mjesto za roštiljanje, a hranu, vodu, posteljinu, svjetiljke i sve što vam treba - donosite sami.

Ono najljepše u ovome kampu njegov je položaj uz samu rijeku, pogled i žuborenje slapića koji se nalazi tek nekoliko koraka od ulaza u kamp. Na njemu možete uživati u poznatoj mrežničkoj masaži, a s obližnjeg izvora uvijek se možete napiti ledene vode. U svježoj Mrežnici možete guštati i na plaži ispred šatora ili kućice, a tu je i mali dok za kajake i kanue koji su sigurno najuzbudljiviji način za istraživanje "smaragdne ljepotice".

U kampu se možete dogovoriti i za rafting s agencijom Kanuing avantura, a ako imate ribolovnu dozvolu i pecati. Okolica kampa idealna je za šetnju, a u blizini je i brdo Vinica, nevisoko, ali planinarima drago. U miru i zelenilu robinzonskog kampa Leskar i jednostavnom životu s prirodom možete guštati za 42 eura po danu u drvenoj kućici ili za 13 eura po danu ako dolazite s vlastitim šatorom.

Robinzonski kamp Kupa

Robinzonski kamp Kupa - 4 Robinzonski kamp Kupa - 4 (Foto: booking.com)

Robinzonski kamp Kupa - Juratovićki brig udaljen je samo 16 kilometara od Karlovca, ali činit će vam se da je puno, puno dalje zbog neukroćene prirode i potpunog mira uz zelene obale Kupe. Plaža i oprema za sportove na vodi mamit će vas na to da se ne maknete nigdje, ali prošećite ili se provezite biciklom po okolici da se nadišete još ljepota ovog kraja.

U robinzonskom kampu Kupa upoznat ćete potpuni osjećaj slobode. Tuširat ćete se u Kupi, noću uživati u svjetlosti baklji i solarnih svjetiljki, hranu držati u prirodnom hladnjaku u zemlji, a vodu donositi s obližnjeg izvora. A ako baš morate, i mobitele ćete puniti na solarnim punjačima.

Trebali biste spakirati nešto hrane, pića, vreće za spavanje ili posteljinu, a ostalo ćete naći u kampu. Tu su zajednička kupaonica i opremljena kuhinja s blagovaonicom, roštilj i sav potreban pribor, a ne morate ponijeti ni vlastiti šator. Možete unajmiti velike šatore promjera pet metara, opremljene s madracima i jastucima, u koje se može smjestiti četiri do šest osoba. Uz svaki šator nalazi se stol s klupama i natkrivena čajna kuhinjica. Cijena noćenja u šatoru za dvije osobe preko Bookinga iznosi 74 eura.

Robinzonski kamp Brdo Zminjak

Robinzonski kamp Brdo Zminjak - 1 Robinzonski kamp Brdo Zminjak - 1 (Foto: airbnb.com)

Ljubitelji netaknute prirode mogu odsjesti u robinzonskom kampu Brdo Zminjak, koji je nastao iz „dječačkog sna“ njihova istomišljenika. Ovaj robinzonski kamp sakrio se u srcu Parka prirode Žumberak, iznad sela Jelinići u kojem se račvaju putevi prema Krašiću i Karlovcu, Samoborskom gorju i Samoboru, Budinjaku i Sošicama te prema Bregani i Sloveniji.

Bez struje i vode, ali s nevjerojatnim pogledima, zvukovima i mirisima prirode, ovaj kamp će vas podsjetiti da nekad previše kompliciramo u životu. Zajednička kuhinja s osnovnim posuđem, priborom i hladnjakom, tuš kabine u kojima se polijevate kišnicom, roštilj i zajedničko ognjište bit će vam više nego dovoljni za dnevne higijenske i prehrambene potrebe, a spavati možete u vlastitom šatoru, šator kolibi za 3 do 4 osobe ili – u visećim šatorima.

Spavanje u krošnji bit će sasvim novo i posebno iskustvo čak i iskusnim kamperima, a buđenje visoko iznad tla i sa zelenilom na sve strane, jamči odličan i ispunjen dan. Najam visećeg šatora iznosi 60-ak eura na dan za 2 ili 3 osobe, a možete bukirati izravno ili na AirBnB-u. U robinzonskom kampu Brdo Zminjak psi su također dobrodošli, a dan možete provesti u istraživanju ljepota Žumberka i Samoborskog gorja ili u tišini, puneći baterije zavaljani u hammock.

Ovako se da: Rješenje za one koji žele kampirati, ali se ne žele odreći kupaonice, pravog kreveta i zamrzivača Deluxe camping villa u kampu Arena Stoja - 9 Deluxe camping villa u kampu Arena Stoja - 8 Deluxe camping villa u kampu Arena Stoja - 7 +15 Deluxe camping villa u kampu Arena Stoja - 6
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju