Stigli ste u Vječni Grad, obišli Koloseum i Panteon, divili se svodu sikstinske kapele i, logično, vrijeme je nakon cjelodnevnog šetanja uokolo naokolo sjesti, pojesti i popiti nešto fino i nepcu milo. Nećete valjda da dojam Rima pokvare loše vino ili zaleđena pizza, stoga posjetite neki od ovih restorana, kafića i slastičarni te guštajte u slatkom životu!

Armando al Pantheon

Najbolji za: Tjestenina i boca vina u blizini Panteona

Obiteljski vođena trattoria odmah u neposrednoj blizini Panteona u kojoj ćete pojesti rimske klasike poput pašti cacio e pepe i carbonare, dok ćete u sezoni uživati u briljantnim artičokama. Vinska lista je spektakularna, a naći ćete kako ona jeftina, tako i prilično skupa vina. Preporučujemo vino iz regije Lazio, Cantina Ribela.

Colline Emiliane

Najbolji za: Pašta koja će vam promijeniti život

Ovdje su se specijalizirali za jela iz regije Emilia Romagna, a sami Talijani kažu kako je hrana iz te regije najbolja u državi. Logično, ako je najbolja u državi, vrlo vjerojatno je najbolja i na svijetu! S obzirom na popularnost i blizinu fontane Trevi, svakako rezervirajte prije dolaska, a ako ih bude na meniju, probajte torteline s bundevom koji su gotovo "onostrano" iskustvo.

Emma

Najbolji za: Najukusnija pizza u blizini Campo dei Fiori

Kad tragate za najboljom pizzerijom u centru Rima, obavezno odite u Emmu. Tijesto je tamo vrhunsko, a sastojci poput mozzarelle i rajčice kupuju se od lokalnih dobavljača. Rezultat je vrhunska pizza, a nije zgorega ni pripomenuti kako je Emma otvorena svih sedam dana tjedno za vrijeme ručka, što nije baš specifičnost rimskih picerija...

Retrobottega

Najbolji za: Kreativna, sezonska jela kraj Panteona

U Retrobottegi se fokusiraju prije svega na namirnice i izvedbu, a meni se mijenja prema sezonalnosti namirnica. Pašta je i više no dobra, radi se ručno, a na vinskoj listi su zastupljeni mali proizvođači. Veliki je plus i što je Retrobottega otvorena cijeli dan, tako da možete naići bilo kad i uživati u božanstvenim okusima...

L'Anglolo Divino

Najbolji za: Zaljubljenike u vino u blizini Campo dei Fiori

Nakon pizze u Emmi isplati se otići na čašu vina u ovaj enofilski raj. Diskretna rasvjeta, namještaj napravljen od vinskih ambalaža, ogroman izbor vina i vlasnik Massimo Crippa koji će vam apsolutno objasniti sve o svakoj boci. Vina su uglavnom lokalne proizvodnje, a ako ogladnite, ovdje možete ponešto i prezalogajiti...

Pizza - 4 Pizza - 4 (Foto: Getty Images)

Enoteca il Piccolo

Najbolji za: Pogled s čašom u ruci na Piazza Navonu

Desetak metara od kultne Piazze Navone smjestio se jedan od najmanjih rimskih vinskih barova. Ima manje od 20 mjesta, no s obzirom na to da gleda na Navonu, ovdje rado sjedaju i turisti i domaći te uživaju u čaši finog vina promatrajući svijet oko sebe.

Fatamorgana Gelato

Najbolji za: Sjajan sladoled u blizini Koloseuma

Industrijskog i umjetnog sladoleda u Rimu imate na svakom koraku, no, srećom, možete pronaći i ovakve dragulje kakve krije slastičarna Fatamorgana. Sladoled je svjež, napravljen od organskih namirnica i okusa koji idu od klasičnih pa sve do posve otkačenih. Tako ćete uživati u vaniliji i čokoladi, ali i u sladoledu od pecorina i meda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju