Prije par godina vjerojatno ne bismo pisali ovaj članak, no Saudijska Arabija se sve više i više otvara svijetu. Iako na stranicama Ministarstva vanjskih poslova stoji da je potreban dodatni oprez i detaljnije informiranje, te da se od žena očekuje diskretno ponašanje unatoč ukidanju ograničenja obveznog nošenja vela, Arabija više nije „bauk“ kao turistička destinacija. Kao državljani Hrvatske, morate aplicirati i za turističku vizu, što se da riješiti preko interneta.

Futuristički glavni grad Saudijske Arabije Rijad, trgovačko je i financijsko središte smješteno na pustinjskoj visoravni u središtu zemlje. Grad je „rodno mjesto“ Kraljevine Saudijske Arabije, u kojem se uspješno nadopunjuju stare palače s modernim neboderima, trgovačkim centrima i otmjenim restoranima.

Zlatne pješčane dine u Rijadu također nude mnoštvo aktivnosti, uključujući daskanje po pijesku i vožnju quadovima, tako da, ovdje će definitivno svako pronaći nešto po svom guštu. Kako u turizmu Saudijci misle ozbiljno, govori i nedavno osnivanje nove međunarodne avio kompanije Riyadh Air. Kada sletite u Saudijsku Arabiju, nemojte propustiti posjetiti ova mjesta.

Rijad - 4 Rijad - 4 (Foto: Getty Images)

Sky Bridge: Uzbudljiva panoramska avantura

Smješten 300 metara iznad tla, zakrivljeni Sky Bridge nudi posjetiteljima pogled iz ptičje perspektive na ogromna gradska prostranstva. Ovo arhitektonsko čudo smješteno je između dva tornja Kingdom Centra, pružajući dozu adrenalina.

Dok kročite na most sa staklenim podom, možete vidjeti panoramski pogled na obzor Rijada koji se stalno razvija, te kombinaciju svjetlucavih nebodera i golemog prostranstva arapske pustinje.

Nacionalni muzej Saudijske Arabije: Uronite u povijest

Nalazi se unutar dojmljive modernističke zgrade, te prikazuje artefakte i izložbe koji prate nasljeđe kraljevstva od drevnih civilizacija do danas. Prošećite dvoranama muzeja i divite se artefaktima, uključujući drevnu keramiku, tekstil i neprocjenjiva umjetnička djela. Pogledajte uklesane stijene, modele i punu rekonstrukciju nabatejske grobnice Madaina Saleha.

Palača Al Masmak: Otkrijte saudijsku baštinu

Kraljevsku prošlost Saudijske Arabije najbolje ćete doživjeti u palači Al Masmak, povijesnoj tvrđavi u srcu Rijada. Izgrađena u 19. stoljeću i okružena pijeskom, ova palača bila je važna u ključnim trenutcima u povijesti kraljevstva.

Dok istražujete uređene prostorije palače i visoke zidove, potražite zadivljujuće fotografije Saudijske Arabije koje datiraju od 1912. do 1937. godine te vidite i život u tom, nekom davnom dobu.

Rijad - 5 Rijad - 5 (Foto: Getty Images)

Wadi Namar: Oaza u pustinji

Pobjegnite iz grada i uputite se u oazu Wadi Namar, park prepun bujnog zelenila izgrađenog pored 2 kilometra duge brane Namar. U parku se nalaze industrijsko jezero i brana, a možete šetati ili voziti bicikl stazama koje se protežu preko 2000 metara.

Štandovi s hranom i prostori za piknik također su dostupni za opuštanje i bijeg od urbane gužve. Za djecu postoje igrališta i mogućnosti za hranjenje domaćih pataka. Drugim riječima, posjetit ćete oazu, maknuti se iz gradske vreve, a zabave neće nedostajati.

Boulevard Riyadh City: mjesto gdje se kultura susreće s trgovinom

Doživite energiju rijadskog bulevara, najvećeg gradskog zabavnog centra, gdje se kultura i trgovina spajaju u blistav prikaz svjetla i zvukova. Prostirući se kroz središnju poslovnu četvrt grada, „Boulevard Riyadh City“ nudi dizajnerske trgovine, vrhunske restorane i mnogobrojne mogućnosti zabave - uključujući kazališne predstave u kazalištu Bakr Al-Sheddi, vožnju kartingom i skijanje u „snježnoj zoni“.

Najčišća zemlja na svijetu u kojoj vas kazne s više od 450 eura ako ne pustite vodu na WC-u Singapur Singapur Jurong +2 Changi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju