Svaki putnik koji barem jednom posjeti Veneciju, ne može a da ne posjeti njegov glavni trg, Trg Svetog Marka koji se nalazi u samom središtu grada, a koji je ujedno i sastajalište brojnih turista. Bio je središte venecijanskoga života nekad, kao što je to i danas. Na njemu se nalazi središte nekadašnje Mletačke republike, a na to podsjeća i predivna arhitektura Duždeve palače, koja je bila rezidencija mletačkog dužda. Osim mletačkog dužda u njoj su bile smještene i brojne političke institucije Mletačke Republike sve do Napoleonove okupacije grada i propasti Republike.

Bitno je napomenuti da se Trg zapravo sastoji od tri djela: Piazze (glavni dio trga), Piazzette (nalazi se s južne strane Duždeve palače kraj mora) i Piazzette dei Leonchini (trgić s lavovima).
Trgom dominira Bazilika sv. Marka, venecijanska katedrala, jedan od najboljih primjera bizantske arhitekture čija izgradnja je završena davne 1617. godine. Ako se naiđete na Trgu Svetog Marka iskoristite priliku i posjetite Baziliku jer njen bogato ukrašen interijer nešto je što ne smijete propustiti.

Uz Baziliku, na Trgu se nalazi i Torre dell'orologio (Toranj sa satom), Biblioteca marciana (zgrada Nacionalne knjižnice sv. Marka), dok se s trga pruža predivan pogled na Canal Grande, najveći kanal u Veneciji. Na trgu su još smješteni i Muzej Correr, Arheološki muzej, Riznica Bazilike Svetog Marka.

Jedno mjesto koje nikako ne bi smjeli zaobići na Trgu Svetog Marka je i Caffe Florian. Caffe Florian je najstarija kavana u Veneciji otvorena davne 1720. godine, poznata kao mjesto koje spaja kulturu, umjetnosti, politiku i zabavu na jednom mjestu.
Danas je Trg Svetog Marka mjesto na kojemu se održavaju brojni festivali od kojih je daleko najpoznatiji Venecijanski karneval koji se tradicionalno održava u veljači, a koji privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Stoga, ako se nađete u Veneciji, nemojte zaboraviti ponijeti memorijsku karticu viška za vaš fotoaparat, jer samo predivni motivi s Trga sv. Marka će vam popuniti barem jednu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju