Ljudi su od samih početaka civilizacije imali žudnju za putovanjima. Pogledajte primjerice sebe. Danas možete uz svega nekoliko klika miša i par tisuća kuna otići na bilo koji kraj svijeta, i to za manje od 24 sata. No, nekada nije bilo modernih načina transporta od točke A do točke B, te su putnici, iz bilo kojeg razloga su putovali, morali koristiti daleko sporije načine.

Put svile, bio je jedan od najprometnijih koridora između Azije i Europe te sjevera Afrike, ne bi li se razmjenjivala dobra između ovih udaljenih krajeva svijeta. Čak dvije godine bilo je potrebno putnicima da bi od Kine stigli do Europe.

Iako je ruta poznata već od Bizantskog doba, prvi put se naziv pojavio u 19. stoljeću. Put se koristio iz brojnih svrha. Komercijalnih, političkih, diplomatskih, pa i misionarskih, a daleka putovanja često su služila i za kulturnu razmjenu.

Pjesme, ideje, filozofski nazori, ali i znanstvene spoznajte koristile su ovaj koridor stotinama godina ne bi li pronašle svoje sljedbenike na drugim krajevima svijeta. No, uz robe i kulturnih dobara, put Svile prenosio je i brojne bolesti, dok je danas svojevrsni simbol pustolovine i romantike. Duž rute postoji puno destinacija u kojima se isplati zaustaviti, a šest gradova donosimo u nastavku.

Istanbul, tadašnji Konstantinopol

O ovom gradu na dva kontinenta puno smo pisali. Ovo je grad u kojem Istok upoznaje Zapad, gdje hrana poprima neke sasvim nove okuse, te grad u kojem možete osjetiti dozu mira, unatoč tome što u njemu živi gotovo 16 milijuna stanovnika. Zamislite kakvo su bogatstvo i arhitekturu vidjeli putnici koji su mjesecima iz Kine putovali prema Zapadu. Aja Sofija, Plava džamija, Veliki bazar. I u prošlosti, ove su atrakcije bile impozantne baš kao i danas, ako ne i više. Začini, egzotične životinje, tkanina. Putujete li u Istanbul, svakako posjetite i azijsku stranu grada.

Alep

Prije građanskog rata Alep je prema mnogima bio jedan od najljepših gradova na svijetu koji se može pohvaliti predivnom citadelom u središtu grada. Alep je uz Damask i Sanu najstariji naseljeni grad na svijetu, a njegovo drevno središte je upisano popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji još 1986. godine. 

Teheran

Teheran je najveći grad Irana i ujedno i glavni grad ove zemlje. Teheran je 25. grad po broju stanovnika na svijetu kojeg na sjeveru okružuju planinska, a na jugu pustinjska područja. Vrijeme je ovdje također jako relativno. Sjever je prohladan i suh, a južno je vruće i suho vrijeme. Struktura grada izvrstan je spoj tradicije i modernosti, a sam Teheran je stari autentični grad koji se u prošlosti zvao "grad Rey". Grad Rey sada se nalazi na jugu Teherana. Grad obiluje starim spomenicima, sjajnim džamijama, veličanstvenim zgradama, sjajnim parkovima te modernim zgradama.

Biškek

Biškek je glavni grad Kirgistana, smješten u dolini Chuy na sjeveru zemlje. To je ujedno i najveći grad svilenog puta u Kirgistanu s više od milijun stanovnika. Ovo je jedan od manje popularnih turističkih gradova, no neopravdano. Biškek posjetiteljima nudi pregršt prirodnih i kulturnih atrakcija, kao i popularne biciklističke puteve. 

Xi'an

Od 1980-ih, Xi'an postaje kulturno, industrijsko i obrazovno središte čitave središnje sjeverozapadne regije, s mnogim postrojenja za istraživanje i razvoj, nacionalnu sigurnost i istraživanje svemira. Zbog mnogih povijesnih spomenika u gradu i mnoštva drevnih ruševina i grobnica u blizini, turizam je bio važna komponenta lokalnog gospodarstva od davnih dana, a regija Xi'an jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Kini. Grad je okružen dobro očuvanim gradskim zidom koji je rekonstruiran u 14. stoljeću tijekom rane dinastije Ming, a popularne turističke atrakcije su i Velika džamija, Shaanxi povijesni muzej kao i tornjevi bunja te zvona.

Tbilisi

Glavni grad Gruzije - Tbilisi danas je multikulturalni moderni grad, pa iako je još relativno nepoznat, vjerojatno će sljedećih godina postati vruća destinacija. Ovaj grad spoj je arhitektura raznih kultura, pa prema tome, možete ga sami sebi dočarati kao veoma zanimljiv i privlačan. U gradnji je vidljiv utjecaj Europe, Perzije i arapskog svijeta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju