Istanbul, grad na dva kontinenta i mjesto susreta dviju civilizacija. Jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija zasluženo nosi taj status, no jedna strana Istanbula nezasluženo ostaje u sjeni. Danas prelazimo bosporske mostove i vodimo vas u isti grad, a drugi kontinent. Evo nekoliko prijedloga što vidjeti na azijskoj (anatolijskoj) strani Istanbula.
 

1. Brdo Çamlıca: Spektakularan pogled na Bospor uz turski čaj

Jedna od najviših točaka grada nalazi se na 268 m nadmorske visine. Idealna za uživanje u zelenilu i hladu, s panoramskim pogledom na grad uz turski čaj u ruci. Cijene hrane i pića ovdje su nešto jeftinije osim u kafiću na vrhu brda.

2. Ülker stadion: Pogledaj utakmicu Fenerbahçea

Dom slavnog turskog kluba Fenerbahçe i mjesto održavanja Finala kupa UEFA 2009. godine, ovaj stadion prilika je za upijanje sportske kulture Istanbula.

I kad pobjeđuju i kad gube, fanovi nogometnog kluba na ulicama Kadıköya rade nezaboravnu atmosferu, stoga provjerite raspored utakmica prije putovanja i možda doživite iskustvo dostojno naslovnica svjetskih medija.

3. Kadıköy: Eksplozija ulične umjetnosti i šik kafića

Ovaj kvart s razlogom nosi nadimak ''najkul'' kvarta Istanbula. Dom je mladih, studenata, slikara, umjetnika i navijača koji su ovom tradicionalno multietničkom kvartu dodali moderan šarm i kozmopolitski duh.

Očarat će vas svojim šarenilom u svakom smislu – vizualnom, povijesnom i kulturološkom. Ovdje se nalaze sinagoge i hipsterski kafići, ogromni murali i tradicionalna arhitektura, šarene fasade i jednostavne armenske crkve.

Posjetite i Kadikoy tržnicu na kojoj ćete pronaći neke od najboljih (uličnih) restorančića i ribarnica. Isprobajte lokalne delicije poput turske pizze, a navečer doživite noćni život grada.

4. Beylerbeyi palača: Lord svih lordova

Sagrađena je kao ljetna palača koju je koristio sultan Abdul Aziz u 19. stoljeću.

Iako joj svjetlost turističke pozornice krade Dolmabahçe palača u europskom dijelu, bilo bi šteta zaobići njene raskošne odaje, harem i ulaz s fontanom. Ako je bilo dobro za sultana, što bi se mi žalili!

5. U potrazi za Bali-begom: Yali kuće iz turskih sapunica

Čak i ako niste fanovi, možda ste krajičkom oka ulovili prekrasne setove snimanja famoznih turskih serija. Stare ljetnikovce bogatih turskih obitelji, tzv. Yali kuće, možete pronaći na obalama Istanbula, a naša preporuka je sjeverni dio azijske obale grada.

Riječ je o potezu između Anatolijske tvrđave (blizu mosta Fatih Sultan Mehmet) do naselja Kandilli. Možete unajmiti i brodić za panoramski obilazak.

Ove vile su simbol bogatstva i teško ih je kupiti – barem ako nemate milijune na računu. Neke od njih otvorene su za javnost, dok su neke još uvijek u privatnom vlasništvu. No, to vas ne mora spriječiti da uživate u arhitekturi i maštanju.

6. Üsküdar: Mravinjak ljudi i kafića

Priđete li azijskoj strani brodom, dočekat će vas kiosci, dućani i restorani kraj obala Uskudara. Odavde se pruža prekrasan pogled na more i Djevojačku kulu, poznati svjetionik Bospora koji se pojavljuje i u James Bond filmu 'The World Is Not Enough'.

S obzirom da je jeftiniji za život, ovdje živi velika studentska populacija koja putuje na faks ili posao na europsku stranu, tvoreći morski rush-hour.

7. Süreyya Operası: Operna kuća i kulturni centar

Nađete li se ispred Operne kuće, mogli biste pomisliti da se nalazite u Londonu ili Parizu. Razlog tome je armenski arhitekt koji ju je dizajnirao opčinjen raskošnim europskim kazalištima.

U njoj se ne održavaju samo opere, već i kazališne predstave te balet.

8. Ulica antikviteta: Miris povijesti u zraku

Ulica Tellalzade poznata je ljubiteljima antikviteta. U njoj se nalaze second-hand dućani, antikvarijati i stolovi na ulici na kojima lokalci izlažu svoje stvari na prodaju.

Ovdje ćete pronaći uspomene iz doba Osmanskog carstva, postere, stare razglednice, sagove, pisaće mašine, knjige, setove za kavu, vaze, nakit…

Vlasnici dućana rado će vas poslužiti turskom kavom ili čajem dok pregovarate cijenu.

9. Turski rock i muzej domaćoj zvijezdi

Barış Manço turska je glazbena legenda čija je glazba odgajala generacije 60-ih, 70-ih i 80-ih. Pionir je anatolijskog rocka koji miješa turske ritmove sa zapadnjačkim rock zvukom.

Njegove hitove već ste nekoliko puta imali prilike čuti i na domaćem radiju, samo što možda niste znali da je riječ o njemu. No, jednom kad ga ugledate, nećete ga zaboraviti – dugih brkova i kose, izgleda kao odbjegli član Grateful Deada.

Danas se u njegovoj bivšoj kući nalazi muzej u kojem će vas dočekati njegova bista, instrumenti, pjesme, životna priča i prikaz ondašnjeg glazbenog života u Istanbulu.

10. Ulična umjetnost: Gledaj zidove uz pomoćnika

Gdje god da pošli azijskim dijelom, sigurno ćete uživati. Čak i u ''običnim'' rezidencijalnim naseljima pronaći ćete šarene detalje pune duha, a preporučujemo da obratite pozornost na brojne murale.

S obzirom na kaos istanbulskog prometa, možda je ipak bolje gledati gdje hodate, pa vam za kraj donosimo aplikaciju koja će vas usmjeriti prema najbližim remek-djelima ulične umjetnosti gdje god da ste u Istanbulu.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju