Već su nam poznati prizori kao što su Machu Picchu i Kineski zid s gomilom stepenica ili kineska planina Hua Shan s jezivo vrtoglavim daskama za hodanje iznad provalije. Zato se danas penjemo po nešto manje slavnim, ali svejedno predivnim lokacijama do kojih se isplati potegnuti.

Dan za vježbanje nogu nikad nije bio ljepši!

El Penon de Guatape, Kolumbija

Čak 740 stepenica u stijeni promatrano izvana izgleda poput pletenice ili ciferšlusa koji spaja pukotinu u stijeni. Specifičan izgled čini ga atraktivnom turističkom destinacijom, ali i trešnjom na vrhu torte na koju se treba popeti. Stijenu Guatape nekad su štovala lokalna autohtona plemena, koja su joj se radije divila izdaleka.

Half Dome, Yosemite, SAD

Ove stepenice vode vas uz stijenu u visinu od 120 metara. Da sve bude još mrvicu teže, uspon je jako strm. A kad pritom uzmete u obzir da ste planinarili oko šest sati samo da biste stigli do njega, i koljena vam već klecaju – uspeti se ovim stepenicama prava je mala pobjeda.

Gaztelugatxe, Baskija, Španjolska

Na obalama Baskije smjestio se slatki otočić San Juan de Gaztelugatxe. No on ne bi bio tolika atrakcija da nije predivnog kamenog mosta i zmijolikih stepenica koje vode do njega. Ima ih točno 241, a legende kažu da onaj tko prijeđe sve treba zaželjeti želju i pokucati na vrata lokalne crkvice tri puta.

Slap Pailon del Diablo, Ekvador

Predivan slap vražjeg imena ima i pripadajuće stepenice koje su mnogi turisti slali dovraga. Naime, iako same po sebi nisu naročito dugačke (riječ je o „samo“ 70-ak metara), prilično su dramatične. Mjestimično strme i uvijek vlažne, iziskuju posebnu koncentraciju dok vam kraj uha buči ogroman slap i šprica vas. Ako se ne poskliznete i ne padnete, ove će vas stepenice oduševiti.

Lavova stijena, Sigiriya, Šri Lanka

Nevjerojatna kamena gromada inspirirala je čak i kralja u 5. stoljeću koji je ovdje odlučio izgraditi palaču i urediti ju šarenim freskama. Do nje vodi slatkih 1270 stepenica, no neka vas to ne obeshrabri. Gore ste za svega pola sata (malo više zbog stajanja i fotkanja), a preporučujemo odlazak u ranim jutarnjim satima da izbjegnete žešću vrućinu i vlagu, a i druge turiste.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju