Znamo za piramide u Egiptu, pa i za piramide u Bosni i Hercegovini, a evo i jedne albanske – doduše, nešto drugačije. U Tirani možete naići na piramidu usred grada.

Riječ je o brutalističkom arhitektonskom zdanju iz doba komunizma koje je postojalo kao Muzej Enver Hoxha od kraja 1980-ih, iako su ga mnogi podrugljivo zvali mauzolejom umjesto muzejom (Hoxha je tada već bio mrtav).

Za vrijeme rata na Kosovu, 1999. godine, NATO ga je koristio kao svoju bazu, a prostor su dobile i neke humanitarne organizacije. Kasnije je poslužila i kao noćni klub.

Piramidu Tirane osmislila je kćer bivšeg predsjednika Envera Hoxhe, a da nepotizam bude potpun, priključio se i njen suprug.

Mramorna ljepotica prostire se na površini od gotovo 12 000 metara kvadratnih. U doba kada je izgrađena, piramida je smatrana najskupljom pojedinačnom strukturom ikad podignutom u Albaniji.

To ipak nije spriječilo (štoviše, možda ih je dodatno motiviralo) brojne vandale koji su ostavili svoj trag na piramidi. Tako je donedavno piramida usred grada podsjećala na stanje u kojem se danas nalazi naš spomenik na Petrovoj gori – ogoljena, razbijenih stakala, puna grafita…

Godinama su se vodile rasprave u javnosti oko nove namjene piramide: hoće li ovaj prostor preuzeti albanska vlada ili kazalište? Dok je trajala debata, spomenik je već dobro „načet“ i djelomično uništen, pa se pak pokrenula inicijativa za zaštitom piramide.

Ispostavilo se kako većina stanovnika ne želi njeno uništenje, već obnovu. Srećom, 2018. godine došli su do rješenja: u piramidi će biti smješten IT centar za mlade u kojem će se podučavati programiranje i robotika, a bit će to i prostor za nove start-up biznise.

Na taj način će piramida postati žarište kulturnog života, ali i početna stepenica u karijerama novih generacija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju