Malo jezero s „plutajućim“ selom skriveno u šašu, s dimnjacima elektrane u pozadini, postalo je posljednjih godina hit među pejzažnim fotografima. Lako je vidjeti zašto.

Dobrodošli na mađarsko jezero Bokod

Smješteno je sat vremena vožnje autom od Budimpešte, a od njega se potom može vratiti na autocestu prema jezeru Balaton pa je zgodan način za presjeći vožnju i napraviti pauzu.

Za razliku od ogromnog Balatona, umjetno jezero Bokod je malo i pitomo, s drvenim kućicama načičkanim po vodi. Do njih vode staze preko jezera, a unatoč hladnim zimama, ono se rijetko zamrzava. Razlog tome je konstantna cirkulacija hladne vode jezera i tople vode koja dolazi od obližnje elektrane. No, možda budete te sreće da ga ulovite u rijetkim trenucima kada i on izgubi bitku protiv mađarske zime.

Iako izgleda pitomo i zgodno za odmor u prirodi, malo tko osim lokalnog stanovništva je uopće znao za ovo mjesto. Sve dok 2014. godine Bing nije za pozadinsku fotografiju postavio Bokodove kućice nad vodom u izmaglici. Kako to inače biva, porastao je interes za ovim slikovitim mjestom, no srećom turisti ga još nisu pregazili i većinu vremena ovdje vlada idilični mir.

Vlasnici ljubomorno čuvaju svoje kućice za odmor pa ne očekujte preveliko oduševljenje i radost što ste došli s najnovijom kamerom, ali je lijepo mjesto za ljubitelje prirode koji žele mirnu šetnju i dobre fotografije pitoresknog sela.

Posjetioci kažu kako je najbolje vrijeme za dolazak taman pred zalazak sunca, kada nebo naizgled gori iznad krovova kućica.

PS. U blizini se nalazi i restoran s dobrom hranom pa ne morate brinuti oko nošenja sendviča na izlet. Hladnoća se najbolje liječi finim mađarskim gulašom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju