Samo 75 kilometara od Zagreba smjestio se Park prirode Lonjsko polje koji je sa svojih 50.650 hektara pravi odabir za sve ljubitelje prirode. Nalazi se tik uz lijevu obalu rijeke Save, a ovih bajkovitih 100 kilometara dužine oduševit će i velike i male.

Iz parka kažu da je ovo jedno od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi, stoga bi bila prava šteta ne istražiti ga onako kako spada. Parkom prirode Lonjsko polje proglašeno je 1991. godine, a već godinu kasnije Ramsarskom konvencijom o močvarama stavljeno je i na listu prirodnih područja međunarodnog značaja.

Kako do Parka prirode Lonjsko polje?

Orijentacije radi, trebate znati da su ono što okružuje Park prirode Lonjsko polje Moslavačka gora i autocesta Zagreb – Slavonski brod na sjeveru, dok je na južnoj strani rijeka Sava. Sam park nalazi se između Siska i Nove Gradiške, stoga se izgubiti nećete.

Ako krećete iz Zagreba, računajte da ćete se voziti jedan sat i trideset minuta, što je i najkraća ruta. Putujete li autocestom, skinite se na izlazu Novska i pratite prometne znakove sve do Jasenovca, odnosno Krapja.

Ako pak želite da vam prva točka bude Posjetiteljski centar Čigoč, kada uđete u selo automobil ostavite iza društvenog doma i nastavite pješice 150 metara do kućnog broja 26. gdje se centar smjestio. Kada tražite Posjetiteljski centar Krapje, stanite kod kućnog broja 18.

Zašto je Park prirode Lonjsko polje poseban?

Mjesto je posebno upravo zbog blizine rijeke Save koja se, uz njezine pritoke svake godine izlijeva u sam park, stoga je važno jako dobro isplanirati vrijeme posjete. Naša je preporuka ljeto, jer se poplave najčešće događaju u jesen i proljeće. Istraživanje neće biti nešto zahtjevno jer je kraj pretežito nizinski, a osim uživanja u prirodi, tu vas čeka i tradicionalna arhitektura u drvu.

Trebate znati i da čak 2/3 ptica ukupne populacije u Hrvatskoj živi upravo na ovom području pa ako ste ljubitelji birdwatchinga, ovo je idealno, ali idealno mjesto za vas. Pjesme i cvrkuta neće nedostajati, no nemojte ih ometati.

Osim ptica, ovdje vole obitavati i riječne ribe kojima je područje idealno kao mrjestilište, a osim ptica i riba, nakon što se vode koje su poplavile područje vrate u korito, vlažni pašnjaci dom su mnogobrojnim životinjama koje tamo pasu. Prizori su, pretpostavljate, posebni. Tako ćete često naići na stoku, konje i svinje, a posebno je za ovaj kraj specifična turopoljska svinja i slavonsko-srijemsko podolsko govedo.

Što raditi i vidjeti u Parku prirode Lonjsko polje?

Od rekreacijskih aktivnosti ovdje se možete upustiti u vožnju Savom čamcima na solarni pogon, a polazišna točka vam je selo Drenov Bok do kuda možete automobilom ili pak pješice Stazom graničara. S ove lokacije možete ploviti i plovilom Vodomar, odnosno skelom dugom 15 metara.

Ako želite običnu vožnju brodom koja će zbog prizora biti sve samo ne obična, to možete s pristaništa u Jasenovcu, a istražit ćete područje do ušća Une u Savu. Volite li tradicionalno, Savu možete prijeći i tradicijskim skelama koje se nalaze u selima Kratečko i u selu Lukavec kod Gušća. Od aktivnosti na vodi okušati se možete i u vožnji kanuom, a unajmiti ih možete u Posjetiteljskim centrima Čigoč i Repušnica.

Biciklisti pak ovdje dolaze na svoje jer ih čeka ukupno 325,6 kilometara biciklističkih staza, a njihov točan opis potražite ovdje. Naravno, ako nemate svoj bicikl, iznajmite ih u Prijamnim centrima Krapje, Čigoč i Repušnica. Ni pješaci neće ostati razočarani jer su dostupne četiri pješačke staze: Staza graničara, Staza Posavca, Tenina staza i Koščeva staza.

Kao što smo spomenuli, u Parku prirode Lonjsko polje obitava i mnoštvo ptica, a u prilog tome govori i činjenica da je Lonjsko polje IBA područje (Important Bird Area), što znači da je mjesto globalnog značaja i važnosti za očuvanje ptica.

Lokacije na kojima možete promatrati ptice su prvo europsko selo roda Čigoč, ulaz u retenciju Lonjskog polja u Kratečkom i Mužilovčici, rukavac Tišina-Mužilovčica, Osekovsko polje, Repušničko polje, Poganovo polje, Ribnjak Sloboština, Ornitološki rezervat Krapje Đol i vodotok rijeke Save. Prije no što krenete, obavezno se za upute javite najbližem posjetiteljskom centru.

Volite li pak konje i jahanje, Lonjsko polje možete istražiti i jašući označenom konjičkom rutom koja je duljine 5 kilometara i započinje u Posjetiteljskom centru Repušnica te završava na izletištu Čeperlin na rijeci Lonji.

Iz parka su pripremili i vikend programe koji se sastoje od šetnje pješačkim stazama Krapje, Čigoč, i Repušnica, uživanja u priči o bijeloj rodi koju možete čuti nedjeljom u 13 sati u Posjetiteljskom centru Čigoč, razgledavanja sela Čigoč, posjete etno zbirci Sučić u Čigoču u terminima od 11 do 12 sati i 16 do 17 sati, slušanja priče o tradicijskoj arhitekturi, razgledavanja sela Krapje ornitološki rezervat Krapje đol, vožnje čamcima na solarni pogon i oldtimer traktorom, šetnje u retenciji Lonjskog polja (Mužilovčica) i Repušničkog polja (Repušnica) za samo 40 kuna po osobi.

Poželite li pak Park prirode Lonjsko polje istražiti iz zraka, zaputite se prema jednom od 3 vidikovaca: Osekovo, Rezac i Žličarka. Ugledati možete mnoge divlje životinje i uživati u pogledima na ptice i raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, no prije korištenja najavite se u posjetiteljski centar koji vam je najbliži.

Posjetiteljskih centara u sklopu parka je četiri, a to su Krapje, Čigoč, Repušnica i Crna roda Osekovo. Posjetite ih i zatražite informacije jer ćete tako najbolje iskoristiti dan u Parku prirode Lonjsko polje.

Što kada ogladnite?

Kad ste gladni, zastanite u nekom od lokalnih turističkih seoskih gospodarstava, obrta i OPG-ova i guštajte u lokalnoj hrani. Birati možete između Ugostiteljskog obrta tradicije Čigoč, Turističkog seoskog gospodarstva Etno Selo Stara Lonja, objekta Sava turizam, Ugostiteljsko turističkog obrta Kod ribiča, Ekoetno sela Strug, OPG ekoturizma Veselić, OPG eko turizma Dragica i Vladimir Bistrički, Seoskog turizma „Stara iža“ OPG-a Miroslav Mačković, Restorana, vinarije i smještaja August, Lonjskih dvora i Repušničke kleti. Kontakte potražite ovdje.

Ako poželite prespavati…

Ako vam je u Parku prirode Lonjsko polje toliko dobro i želite prespavati, na raspolaganju vam je mnoštvo smještanih objekata, od onih tradicijskih pa sve do klasičnog hotela. Svoju rezervaciju smještaja uvijek napravite prije polaska, a sve informacije o smještajnim objektima možete pronaći na poveznici.

Ulaznice se prodaju već od 15 kuna, a ni malo veće ture nisu preskupe, izaći će vas oko 40 kuna. Cjenik parka možete pronaći ovdje, stoga trk do mobitela, otvorite kalendar i rezervirajte svoj prvi slobodni vikend za posjetu Parku prirode Lonjsko polje!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju