Galerija Sara Brenner, direktorica Boutique Hotela Alhambra Lošinjski ljekoviti zrak, aerosol i bioraznolikost uz više od 1200 vrsta biljaka otok Lošinj čine posebnim mjestom za odmor. Ljekovite blagodati Lošinja prepoznate su još u 19. stoljeću kada su Mali i Veli Lošinj postali službena klimatska lječilišta Austro-Ugarske Monarhije. Lošinj postao je turističko središte za oporavak. Na području Lošinja ima oko 200 dupina. +6 Lucia Klaić, wellness manager Boutique Hotela Alhambra

Lošinjski ljekoviti zrak, aerosol i bioraznolikost uz više od 1200 vrsta biljaka, od kojih mnoge imaju ljekovita svojstva, otok Lošinj čine posebnim mjestom za odmor. Ako vas to nije uvjerilo da ovog ljeta posjetite ovaj otok, onda će vas boravak u hotelu i vilama, u kojima je sve podređeno vama i u kojima su rekreirani rituali iz doba Habsburške monarhije, u to sigurno uvjeriti. Kao i brojne atrakcije i događanja koja vas ovog ljeta ondje očekuju.

Prekrasni Lošinj posjetili smo na početku sezone, a odmah po izlasku iz auta u uvali Čikat jasno vam je da je zrak koji udišete sasvim drukčiji od onoga iz kojeg ste došli. Kako biste rekuperali svoj dišni sustav, ali i cijeli organizam, naši domaćini iz Boutique Hotela Alhambra kažu kako je dovoljna i sama šetnja uz more i po tome se princip liječenja respiratornih bolesti baš na ovom otoku nije promijenio posljednjih 130 godina. Tada je postojao još jedan ritual koji su u tom hotelu rekreirali, a koji danas oduševljava goste.

Turističko središte za oporavak, ali i uživanje

Ljekovite blagodati Lošinja prepoznate su još u 19. stoljeću kada su Mali i Veli Lošinj postali službena klimatska lječilišta Austro-Ugarske Monarhije. "U prošlosti se dobar glas o lošinjskoj klimi brzo proširio uglednim bečkim krugovima i kao takav otok Lošinj postao je turističko središte za oporavak, a svoj dodatni uzlet Lošinj je doživio nakon posjeta habsburške carske obitelji", priča nam Sara Brenner, direktorica Boutique Hotela Alhambra.

Sara Brenner, direktorica Boutique Hotela Alhambra Sara Brenner, direktorica Boutique Hotela Alhambra (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Godina 1892., kada je austro-ugarska vlada u Beču proglasila Mali i Veli Lošinj klimatskim lječilištima, smatra se i početkom razvoja zdravstvenog turizma na otoku. U to vrijeme izgrađeni su brojni pansioni, hoteli, sanatoriji i lječilišta, ali i vile u kojima su boravili članovi habsburške carske obitelji. Kao produžetak jedne takve vile sagrađen je i Boutique Hotel Alhambra, u kojem se uspješno spaja staro s modernim. Nalazi se u najzaštićenijem dijelu uvale Čikat i ponosni je član Small Luxury Hotels of the World i Virtuosa.

Povijesni šarm profinjene secesijske arhitekture skladno je spojen sa suvremenim dizajnom u jedinstveni prostor koji odiše toplinom i diskretnim luksuzom. Mislilo se na svaki detalj i kutak prostora, od samog ulaska u prostor, atrija ispred restorana do spa-zone. Sve je prepuno djelića povijesti, ali i modernih detalja koji su upotpunjeni s biljem iz ovoga kraja. Sve je, od sobe do plaže, podređeno ugodi i udobnosti gosta.

Boutique Hotel Alhambra je član Small Luxury Hotels of the World i Virtuosa. Boutique Hotel Alhambra je član Small Luxury Hotels of the World i Virtuosa. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Svaki naš gost nama je na prvom mjestu i trudimo se da mu njegov boravak u našem hotelu bude što ljepši, što ugodniji, opuštajući, ali istovremeno da ostavimo neki trag i, naravno, da mu ponudimo najbolju kvalitetu i uslugu", kaže nam Sara Brenner, a u to smo se i sami uvjerili kada nas je na ulazu dočekao s pićem dobrodošlice i nasmiješeni g. Bojan, koji je preuzeo naše vozilo i stvari.

Inhalacijski bar kao rekreirani povijesni ritual

Trag će sigurno ostaviti i s jednim ritualom koji nećete doživjeti u svakom hotelu. U Alhambrinoj spa-zoni, gdje vas dočekaju sa zdravom kavom od cikorije i smokvenjakom, osjećat ćete se kao carevi. To je sam početak rekreiranog rituala iz doba Austro-Ugarske Monarhije, kada su gosti počinjali dolaziti na ovaj otok kako bi udisali njegov čisti ljekoviti zrak te bi po dolasku popili poznatu bečku kavu i odlazili u inhalacijske kabine u kojima su se nalazili inhalatori s morskom vodom i ljekovitim biljem s otoka Lošinja.

"Oživili smo taj ritual liječenja kako bi naši gosti doživjeli dio povijesti i kako bi započeli svoj odmor kod nas. Tako i našim gostima po dolasku u naš spa ponudimo zdravu kavu od cikorije te im ponudimo da udahnu zdravu maglicu od morske vode i raznih aerosola", kaže nam Lucia Klaić, wellness manager Boutique Hotela Alhambra, u kojem se nalazi inhalacijski bar s inhalatorima koji su namijenjeni svima za opće stanje respiratornog sustava.

Lucia Klaić, wellness manager Boutique Hotela Alhambra Lucia Klaić, wellness manager Boutique Hotela Alhambra (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"U inhalatoru imamo prokuhanu morsku vodu koju grijemo tijekom dana i držimo je toplom, a unutra se nalaze i naše dragocjene četiri biljke i nekoliko kapi eteričnog ulja bora. Dovoljna su samo tri do četiri udisaja duboko u pluća kako bi se pročistili dišni putovi i ublažile razne alergije", kaže nam Lucia, koja je i pripremala sušene biljke koje će staviti u naš inhalator kako bismo i mi isprobali taj stari ritual.

"Od više od 200 ljekovitih biljaka na otoku mi smo izdvojili četiri. To su bor, ružmarin, kadulja i mirta, od kojih bih posebno naglasila bor, koji izuzetno povoljno djeluje na respiratorni sustav, kašalj i općenito respiratorne probleme, i kadulju, koja je antibakterijska i protuupalna i koristi se za bilo kakve infekcije ili upale usne šupljine", objasnila nam je Lucia, a mi smo nakon tri udisaja osjećali kako nam se pluća i dišni putovi čiste blagom, toplom i mirisnom maglicom.

inhalacijski bar s inhalatorima u Boutique Hotelu Alhambra inhalacijski bar s inhalatorima u Boutique Hotelu Alhambra (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Spa-zona s jedinstvenim tretmanima

Spremni za daljnje opuštanje u Alhambrinoj spa-zoni, gdje se osim saunama i unutarnjem bazenu u intimnoj atmosferi postignutoj prigušenom rasvjetom i miomirisima ljekovitog bilja prepuštamo svemu što to mjesto za potpuno opuštanje nudi.

Tu su i jedinstveni signature spa tretmani lica i tijela poput masaže uz zvukove bečke filharmonije, kombinaciju klasične masaže i pritiska u kojoj uvježbane ruke njihovih terapeuta prate ritam glazbe i opuštaju vaše tijelo i um na dosad nedoživljen način. Osim već spomenutog inhalation-bara, ljekovite biljke svoju priču nastavljaju dalje, pa se tako možete okušati kao biljni sommelieri uživajući u aromama i mirisima četiriju domaćih biljnih likera, a nakon toga prepustite se masaži cijelog tijela eteričnim otočnim uljima uz solno kamenje, biljne obloge i ceremoniju paljenja aromatičnih biljnih svežnjeva.

Alhambrina spa-zona sadrži saune i unutarnji bazen s grijanom morskom vodom Alhambrina spa-zona sadrži saune i unutarnji bazen s grijanom morskom vodom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Boutique Hotel Alhambra zaista nudi apsolutno sve svojim gostima od udobnosti sobe do pristupačnosti plaže, a nakon opuštanja i šetnje uvalom Čikat otvara se i apetit.

Vrhunska jela u restoranu Alfred Keller uz rijetko dostupna vina

''Posebno gurmani nađu svoj komadićak raja u našem vrhunskom restoranu Alfred Keller koji je nagrađen Michelinovom zvjezdicom i uvršten u renomirani vodič Gauillt Milleu. '', kaže Sara Brenner, direktorica Boutique hotela Alhambra te dodaje kako se bogatoj Kellerovoj vinoteci nalazi s više od 550 vrhunskih etiketa, od klasika do novih otkrića, ali i hrvatskih rariteta koji većinom nisu dostupna na našem tržištu.

Restoran Alfred Keller je nagrađen Michelinovom zvjezdicom i uvršten u renomirani vodič Gauillt Milleu. Restoran Alfred Keller je nagrađen Michelinovom zvjezdicom i uvršten u renomirani vodič Gauillt Milleu. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Dođete li u Alfred Keller uživat ćete u kuhinji chefa Michaella Golenza koji uz lokalne namirnice i francuske tehnike kuhanja kombinira okuse cijelog svijeta. Meni se mijenja s obzirom na sezonu, a ako na meniju zateknete tartar od škampa s tajlandskom šalšom s metvicom, file jadranske ribe pripremljen u tavi s koromačem i kulenom te rebarca na roštilju s paprikom, nikako ih nemojte propustiti.

Vila Augusta nudi privatnost i uživanje kompletne ponude hotela Alhambre. Nalazi se uz sam hotel te je na raspolaganju, korištenje svih hotelskih usluga, od restorana, wellnessa i plaže, dok istovremeno nudi gostima vrhunski doživljaj u divnim prostranim sobama s pogledom na uvalu Čikat.

Ljekovite blagodati Lošinja prepoznate su još u 19. stoljeću kada su Mali i Veli Lošinj postali službena klimatska lječilišta Austro-Ugarske Monarhije. Ljekovite blagodati Lošinja prepoznate su još u 19. stoljeću kada su Mali i Veli Lošinj postali službena klimatska lječilišta Austro-Ugarske Monarhije. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Suitevi u Augusti dobili su naziv po poznatim lošinjskim pomorcima i brodograditeljima. Ovakav spomen na neka prošla vremena, originalno pročelje i stubište te prekrasni mirisni vrt koji okružuje ovu vilu, detalji su koji ju čine jedinstvenim mjestom za odmor.

Osoblje hotela Alhambra ugodit će svakoj želji i zahtjevu gosta boravio on u hotelu ili vili, a preporučit će im i razne aktivnosti ako osim opuštanja i izležavanja traže aktivan odmor.

Što sve raditi na otoku?

Za zdrav i aktivan odmor, dovoljna je i sama šetnja uz more, duboko udišući morski aerosol pomiješan mirisima ljekovitog lošinjskog bilja. Mreža pješačkih i biciklističkih staza omogućava posjetiteljima da istraže otok i uživaju u njegovim prirodnim ljepotama. No tu su još i planinarenje, jedrenje, ronjenje i plivanje.

Lošinj postao je turističko središte za oporavak. Lošinj postao je turističko središte za oporavak. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Svakako bi svakom gostu preporučila da prvo posjeti naše otočko središte, naš Mali Lošinj, koji stvarno vrvi događanjima, prirodnim i kulturnim znamenitostima i razno raznim atrakcijama, posebno bi tu htjela naglasiti posjet muzeju Apoksiomena koji je otočki simbol ponosa.'', preporučuje Sara Brenner.

Za one koji u potpunosti žele doživjeti otok, savjetuje da posjete Providencu koja ima apsolutno najljepši pogled na otok, te se nakon toga uputite do Velog Lošinja i rezervirate turu promatranja dupina u pratnji iskusnog skipera i edukatora.

Lošinjski ljekoviti zrak, aerosol i bioraznolikost uz više od 1200 vrsta biljaka otok Lošinj čine posebnim mjestom za odmor. Lošinjski ljekoviti zrak, aerosol i bioraznolikost uz više od 1200 vrsta biljaka otok Lošinj čine posebnim mjestom za odmor. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Istraživanje lošinjskih dobrih dupina traje već 30 godina, ima ih na ovom području oko 200, a najstariji dupini Lošinja, kao što su Vivian, Tac i Mida imaju preko 30 godina. Svaki dupin prepoznaje se i razlikuje po peraji. U njihovom edukacijskom centru možete ih i posvojiti na godinu dana pa uz pomoć edukatora i istraživača pratiti njihovo kretanje Kvarnerskim zaljevom.

Na području Lošinja ima oko 200 dupina. Na području Lošinja ima oko 200 dupina. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

I na posljetku, naravno, doživite sve usluge i mogućnosti koje nudi uvala Čikat u kojoj ne dostaje gastronomskih i kulturnih poslastica.

''Nađete li se u uvali Čikat nikako nemojte propustiti Michelinov restoran Alfred Keller i japanski restoran Matsunoki, a uz dobru hranu nudimo i nezaboravne koncerte čiju sezonu otvaramo s fantastičnim jazz pijanistom Alfredom Rodriguezom.'', za kraj je dodala Sara Brenner, direktorica Boutique hotela Alhambra koja vas poziva da se uvjerite u nevjerojatan odmor u vrtovima povijesnih vila.

LH&V LH&V (Foto: LH&V)
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Jadranka turizam po najvišim profesionalnim standardima.


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju