Nizozemska je odličan izbor za putovanje u svako doba, no proljeće u Nizozemskoj u posebnom je tonu – cvjetnom. Ako vam netko spomene Nizozemsku i cvijeće, na pamet vam sigurno padaju tulipani. Upravo oni, čak i kod ljudi koji nisu fascinirani cvijećem, izazivaju velik interes u proljeće, kada cvatu. Naime, riječ je o šarenim prostranstvima. Nigdje nećete vidjeti toliko tulipana i ostalog cvijeća na jednom mjestu kao što ćete u Keukenhofu.

Tulipomanija – pomama za cvijećem koja ima i naziv

U drugoj polovici 16. stoljeća tulipani su mnogo govorili o statusu Nizozemaca. Bogatije osobe trudile su se uzgojiti ih čim više i što raznolikije, a posebno se domoći nekih posebnih i rijetkih vrsta poput Semper Augustusa. Tulipani su postali statusni simbol, cijena im je vrtoglavo rasla i neke su lukovice imale cijenu nekretnina. Dok su jedni zbog njih izgubili prava bogatstva, vještiji su se na njima obogatili. 1637. tulipomanija se počela približavati kraju, a tržište se slomilo. No tulipani su ostali simbol Nizozemske i ne gube na svojoj popularnosti.

Više od 7 milijuna cvjetova na jednom mjestu

Nedaleko od grada Lisse, koji se nalazi između Amsterdama i Haaga, 1949. godine osnovan je cvjetni vrt Keukenhof. Jedan od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu proteže se na 32 hektara, a krasi ga više od 7 milijuna cvjetova. Tulipana ima oko 800 vrsta, a ima i zumbula, narcisa, orhideja, ruža, karanfila, ljiljana itd. Izvan vrta nalaze se i privatna polja s cvijećem, pa cijeli scenarij izgleda filmski. Keukenhof je otvoren od kraja ožujka do 10. svibnja jer je tada u punom cvatu, a detaljnije informacije možete pronaći na službenoj stranici. Svake godine uređenje parka ima drugu temu, a ove godine naziv teme bio je Flower Power.

Cvijeće koje zaslužuje vlastiti festival

U glavnom gradu Nizozemske tulipani su zaslužili imati i vlastiti festival. U cilju je Festivala tulipana zasaditi jedan tulipan za svakog građanina, što znači da će oni doseći brojku od 850.000. Na taj način želi se vratiti tulipane na ulice Amsterdama, a pronaći ih možete na 85 lokacija. Ako se nađete u Amsterdamu u travnju, prošećite ili unajmite bicikl i istražite ih, a kartu lokacija tulipana možete pronaći ovdje. Osim festivala, postoje i razne druge aktivnosti usko vezane za cvijeće, poput parada cvijeća.

Planirate li put u Nizozemsku u proljeće, obvezno u svoj plan puta ubacite Keukenhof. Prođite ga pješice, biciklom, trčanjem, kako god. Razveselit će vam dan.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju