Svaki stanovnik Zagreba zna onaj osjećaj kad izađe u grad, zaboravi na vrijeme i na pucanj Gričkog topa mu od šoka skoro ispadne mobitel iz ruke. I premda puca svakog dana, Grički top je vrlo „friendly“, što bi turistički vodiči rekli zbunjenim turistima.

Grički top nalazi se u srednjovjekovnoj kuli Lotrščak koja potječe iz 13. stoljeća. Zvono koje se u njoj nalazilo služilo je kao upozorenje građanima da se gornjogradska vrata zatvaraju. Svake večeri u 20 ili 21 sat (ovisno o godišnjem dobu) zvono je podsjećalo stanovnike da se vrate svojim kućama.

Bila je to mjera opreza u nesigurnim vremenima, kada su Gornji grad od neprijatelja i lopova štitile visoke zidine i petero gradskih vrata. Na to upućuje i podrijetlo imena kule Lotrščak koje dolazi od latinskog naziva „campana latrunculorum“ – zvono pljačkaša tj. razbojnika.

Legenda i stvarnost

Vjerojatno je svima već poznata legenda o Gričkom topu koja kaže kako su Zagrepčani u 16. stoljeću uperili cijev topa preko Save gdje su se duž obale raširili Turci predvođeni Hasan-pašom. Šatori, glazba i gozba bila su nagovještaj problema ali i provokacija. Kada je Grički top zapucao, pogodio je pijetla na srebrnom pladnju i uništio im veselje, nakon čega su se dali u bijeg.

Premda simpatična priča, istina je puno drugačija. Godine 1876. gradski vijećnik Đuro Deželić predložio je da se izdvoji novac za nabavku topa. Svaka sličnost sa suvremenim akterima zagrebačke politike je slučajna, jer ovaj top nije bio namijenjen za obranu i sigurnost grada, već usklađivanje „zbrćkanih“ kazaljki na satovima.

Naime, u to doba bi u podne odjekivala crkvena zvona, no često svaki u svom ritmu, s nekoliko minuta razmaka. A ovako bi top označavao točno vrijeme i svi bi znali kada je podne tj. vrijeme za odlazak (kući) na ručak. Prijedlog je prihvaćen i top je prvi puta odjeknuo na Novu godinu, 1. siječnja 1877. godine.

Povratak u „staro normalno“

Podnevno „cimanje“ bilo je sastavni dio gradskog života posljednjih 150 godina uz jednu iznimku. Kako piše poznati zagrebački književnik, Zvonimir Milčec, Grički top nije se oglašavao tijekom i nakon Prvog svjetskog rata. Kada je prvi put nakon dugog perioda tišine zapucao, ljudi su se uspaničarili da je ponovno počeo rat. Srećom, nije (još).

Nakon petrinjskog potresa krajem 2020. godine, doživjeli smo jednu takvu povijesnu epizodu: Grički top je utihnuo na čak 413 dana. Tek danas, više od godinu dana poslije, oglasio se na samo Valentinovo u podne.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju