Train d'Artouste najviša je otvorena uskotračna željeznica u Europi koja odvažno tutnji i vijuga strmim putovima i liticama na čak 2000 metara nadmorske visine u francuskim Pirenejima. Vožnja simpatičnim francuskim vlakom u crvenim i žutim bojama bez zidova i krova prava je avantura. Oštri i nepredvidljivi zavoji, kao i pogled koji nije ugodan onima koji se boje visine, adrenalinski su doživljaj. No Train d'Artouste ne juri, maksimalna mu je brzina tek 18 kilometara na sat.

Izlet počinje u Lac de Fabrègesu, otprilike 7 kilometara od španjolske granice, gdje se putnici ukrcavaju na gondolu kojoj treba oko deset minuta da se popne na 1900 metara, gdje se nalazi željeznička stanica. Vlak koji izgleda poput velike igračke ukrcava putnike koji kreću na planinsku vožnju koja traje 55 minuta u jednom smjeru. Putnici zatim silaze kako bi posjetili Lac d'Artouste i okolne planine, a ozbiljni planinari tu stanicu koriste kao polazište za planinarske izlete.

Train d'Artouste - 4 Train d'Artouste - 4 (Foto: Shutterstock)

Vlak koji je danas atrakcija Pireneja izvorno je osmišljen za prijevoz radnika i njihove opreme, a ne za turiste. Krajem 19. stoljeća, svećenik i znanstvenik koji je proučavao ledenjake otkrio je Artouste, ledenjačko jezero skriveno u planinama. Ubrzo nakon toga rodila se ambiciozna ideja da se izgradi brana i jezero iskoristi za hidroelektranu. Kako bi se do njega došlo, trebalo je izgraditi željeznicu koja bi mogla prevoziti i ljude i materijal do gradilišta.

1921. godine oko 2000 muškaraca, uglavnom španjolskih radnika, počelo je graditi tunel, a posljednji dio pruge postavljen je tri godine kasnije. Radnici su radili cijele godine u teškim uvjetima. Nakon što su poslovi završili, skinute su i tračnice - samo da bi se ponovno postavile jer su vlasti uvidjele turistički potencijal, a bile su potrebne i za održavanje brane. Planinska vožnja sporim vlakom putnicima nudi jednostavan pristup divljini Pireneja, ali i olakšava pješačenje po regiji. Najpopularnija karta za vlak je discovery, koja uključuje oko sat i pol slobodnog vremena između vožnji do Lac d'Artoustea i od njega.

Slike s razglednica: Vodimo vas u šetnju najpoznatijim ulicama u Europi Najpoznatije ulice u Europi - 7 Najpoznatije ulice u Europi - 6 Najpoznatije ulice u Europi - 5 +3 Najpoznatije ulice u Europi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju