Mole Antonelliana mnogi smatraju najvišim muzejom na svijetu. Riječ je o monumentalnoj građevini od cigle koja se izdiže na 167,5 metara u ulici Montebello u Torinu u Italiji, a čija je gradnja započela davne 1863. godine.

Zgrada je originalno zamišljena kao sinagoga i trebala je biti niža od sto metara. Posao je dan arhitektu Alessandru Antonellianu, po kojem danas nosi ime, a koji je obećao da će je izgraditi za 280 tisuća tadašnjih lira.

No ta je cijena dogovorena prije nego što je arhitekt počeo unositi izmjene na njezinu izgledu i visini i tako ne samo da je višestruko poskupio troškove već je i odužio gradnju. Odgovornost za njezin završetak na koncu je preuzeo grad Torino, koji ju je prenamijenio u Muzej ujedinjenja Italije.

Kada je zgrada dovršena u travnju 1889. godine, a na toranj zgrade stavljen je bakreni kip krilatog duha (kasnije zamijenjen zvijezdom petokrakom) – Mole Antonelliana je s 167,5 metara bila najviša zgrada u Europi onoga vremena. Njezin arhitekt je, nažalost, preminuo šest mjeseci ranije i nikad je nije vidio dovršenu u punom sjaju.

Mole Antonelliana izdiže se na 167,5 metara Mole Antonelliana izdiže se na 167,5 metara (Foto: Shutterstock)

Snažne oluje na tom prostoru oštetile su njezino pročelje nekoliko puta – najozbiljnija šteta dogodila se 23. svibnja 1953. godine, kada je jak prolom oblaka popraćen tornadom uništio njezin gornji dio.

Zgrada je rekonstruirana 1961. godine, kada je ugrađeno i panoramsko dizalo koje vodi do terase na 85 metara visine, a s kojeg puca divan pogled na grad i okolne planine.

Iako Antonellian nikad nije vidio ovu veličanstvenu zgradu u svojem punom sjaju, i danas se pamti po njoj. Štoviše, ona je postala prepoznatljivi simbol grada Torina. 

Njezin prikaz nalazi se s prednje strane talijanske kovanice od dva centa. Od 2000. godine u ovoj se zgradi nalazi Museo Nazionale del Cinema, odnosno Državni filmski muzej.

Platiš ulaznicu, igraš cijeli dan: Jedinstveni muzej flipera koji se skriva u podrumu stambene zgrade u Budimpešti Fliper - 4 Fliper - 3 Fliper - 2 +0 Fliper - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju