Često ćete upravo za ova mjesta čuti da ih „ne smijete zaobići“. Možda je to mnogo puta točno, ali, prema portalu euronews.com, neke od ovih izuzetno popularnih atrakcija možda ipak možete i preskočiti. Vrijeme provedeno u redu i gužvi možete potrošiti na bolji način!

Pariz

Preskočite: Eiffelov toranj

Prekrasan je i veličanstven, bez sumnje ali je u svako doba godine red za njegovo razgledavanje također veličanstveno dug. Kad mu se konačno uspijete približiti, uspet ćete se pretrpanim liftom na jednako pretrpanu platformu na kojoj se svi guraju u nadi da će slikati najbolju sliku. A na slici vizure grada slikane s ovog mjesta nedostaje upravo - Eiffelov toranj!

Umjesto toga posjetite: Slavoluk pobjede

Parizu ne nedostaje veličanstvenih vidikovaca, od terase bazilike Sacre - Coeur na sjeveru do Montparnasse tornja na jugu a točno nasuprot Eiffelovom tornju, na desnoj obali Seine nalazi se Slavoluk pobjede. Dovršen je 1836. i s njega puca pogled na Champs Elysees, Louvre, Seinu, Notre Dame, Sacre Coeur i, naravno, Eiffelov toranj, a u redu se čeka u prosjeku tek 5 minuta.

Rim

Preskočite: Španjolske stube

Ove stepenice ne vode na nijedno posebno mjesto, ne nude nikakav spektakularan pogled i u njihovom se podnožju nalazi fontana koja je manje poznata od mnogih drugih fontana u Rimu. Ono što nude su horde džepara i prodavača suvenira.

Umjesto toga posjetite: Trastevere

Ovaj šarmantni kvart u Rimu mjesto je gdje se i lokalci dođu odmoriti nakon radnog dana i popiti piće s prijateljima. Ovdje je atmosfera odlična i u vrijeme ručka, a naročito navečer, nakon nekoliko čaša finog talijanskog vina.

Budimpešta

Preskočite: dvorac Budim

Jedan od simbola grada zapravo je za turiste često . razočaranje. Na spomen dvorca posjetitelji očekuju srednjovjekovna prijestolja i veličanstvene plesne sale a to ovdje nećete vidjeti. Osim povijesnog muzeja ostatak je dvorca manje zanimljiv a šetnica po zidinama s pogledom na suprotnu stranu rijeke nije vrijedna utrošenog poslijepodneva.

Umjesto toga posjetite: Zgradu mađarskog parlamenta

Ova neogotička ljepotica jedna je od najgrandioznijih zgrada vlade na svijetu. Završena je 1902., ima 365 tornjeva, ukrašena je s 40 kilograma 24 karatnog zlata a vođena tura provest će vas kroz neke od 691 sobe i 29 stubišta. I ne zaboravite putovnicu! Građani EU plaćaju 50 posto manju cijenu ulaznice.

Kopenhagen

Preskočite: Mala sirena

Jedna od najmanje atraktivnih „atraktivnih“ skulptura uz bok „Dječaku koii piški“ u Bruxellesu. Napravljena je u čast liku iz bajke Hansa Christiana Andersena, ali kad ju vidite zaključit ćete da se put do nje i nije baš isplatio.

Umjesto toga posjetite: Louisiana muzej moderne umjetnosti u Humlebaeku

Djela Henryja Moorea, Alexandera Caldera i brojnih drugih umjetnika smjestila su se u Vrtu skulptura a nakon što ga obiđete zaputite se u unutrašnjost gdje vas čeka divovski pauk Louise Bourgeois i mršave skulpture Alberta Giacomettija. Od centra Kopenhagena udaljen je 45 minuta ali se ovo putovanje definitivno isplati!

Berlin

Preskočite: Checkpoint Charlie

Današnji Checkpoint Charlie zapravo je replika onog nekadašnjeg i osim poznatog natpisa „Napuštate američki sektor“ i hrpetine suvenira zapravo tamo nemate što vidjeti.

Umjesto toga posjetite: East Side Gallery

Puno emotivniji relikt iz berlinske sovjetske prošlosti je ovaj 1,5 km dugačak zid oslikan muralima. Funkcionira kao galerija na otvorenom od 1990. a tematika je uglavnom socijalna i politička.

Barcelona

Preskočite: park Guell

Slike iz ovog parka nalaze se u svim turističkim vodičima i razglednicama iz Barcelone. Ono što se manje spominje je ogromna gužva u samom parku zbog koje je teško razgledati ga u miru. S druge strane, grad je prepun Gaudijevih radova, a prepun je i puno mirnijih i zelenijih parkova.

Umjesto toga posjetite: Casa Vicens

Gaudijevi fanovi na ovom će mjestu moći uživati u njegovoj arhitekturi i umjetnosti. Ovo je njegova prva velika građevina u Barceloni! Šarmantna kuća ima i elegantnu terasu s vrtom a izgrađena je 1885. u modernom katalonskom stilu.

Italija

Preskočite: Kosi toranj u Pisi

Osim ako ne čeznete za već pomalo izlizanom fotografijom gdje „ispravljate“ kosi toranj u Pisi, ovu atrakciju možda možete i preskočiti. Red za popeti se na toranj uvijek je ogroman, ulaznica je oko 150 kuna, a dah ne oduzima toliko pogled s tornja koliko samo penjanje preko 300 stepenica.

Umjesto toga posjetite: Dva tornja, Bologna

Čak i u samoj Pisi postoji „kosiji“ toranj od Kosog tornja - nalazi se u obližnjoj crkvi Chiesa di San Michele degli Scalzi. Kosih tornjeva zapravo ima po cijeloj Italiji!
Prekrasna Bologna, dva sta vožnje od Pise, ima čak dva nagnuta tornja koji su stariji od onog u Pisi. Nalaze se jedan kraj drugog. Torre degli Asinelli najviši je kosi toranj na svijetu, visok nevjerojatnih 97,2 metara! Ulaznica je oko 40 kuna a da biste se popeli njegovih 498 stepenica do vrha uglavnom uopće ne morate stajati u redu.

Amsterdam

Preskočite: Crvena četvrt

Horde pijanih turista, deprimirane žene u izlozima i sitni dileri droge, to je uglavnom sve što vam ova četvrt može ponuditi. Šetnja kroz ovu četvrt obično uništava atmosferu umjesto da je podiže.

Umjesto toga posjetite: 9 ulica

Prekrasni Amsterdam grad je koji obiluje kanalima ali ako nemate puno vremena a želite razgledati prekrasne kuće uz kanale kao i dućane, restorane i barove, zaputite se u četvrt „9 ulica“ u blizini kuće Anne Frank. Ovdje možete isprobati prefinu goudu, kupiti vintage odjeću u jednom od butika popiti pivo u jednom od barova s pogledom na kanal.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju