Botanički vrtovi nisu svim turistima na listi mjesta koja obavezno moraju posjetiti, ali botanički vrtovi nekih gradova jednostavno će vas očarati prekrasnim prizorima i nude mnogo više od samih biljaka. Tu ćete pronaći odličan spoj mira, estetike ali i iznenađenja!

Kew Gardens, London

Ovaj je botanički vrt u londonskoj četvrti Richmond na vrhu liste svim posjetiteljima, ne samo ljubiteljima biljaka. Proteže se na 80 hektara i u njemu se nalaze biljne vrste iz gotovo cijelog svijeta a ponose se i svjetski poznatom bankom sjemenki.

Madeira botanički vrt, Funchal, Portugal

Iz starog grada Funchala do Botaničkog vrta Madeira vozi žičara. Ovdje možete razgledavati biljke uz Atlantik kao pozadinsku kulisu. Osim egzozičnih biljaka koje ovdje dobro uspijevaju, Vrt se ponosi i autentičnim biljkama kao što je madeirski lovor koji je nekad davno prekrivao cijeli otok.

Parco Botanico Eisenhut, Ticino

Na planini Monte Gambargono, s pogledom na Lago Maggiore, smjestio se Botanički vrt Eisenhut. Najpoznatiji je po najvećoj svjetskoj kolekciji magnolija, naime, ovaj vrt je dom čak 600 magnolija! Ovdje na južnoj strani Švicarskih Alpa odlično uspijevaju, a neke od njih visoke su i 10 metara.

 

 

Jardin des Plantes, Pariz

U samom srcu Pariza ovdje možete naći nepregledne gredice makova. Turisti se obožavaju fotografirati ispod japanskih trešanja u cvatu. Ovaj vrt na obali Seine dio je prirodoslovnog muzeja.

Chelsea Physic Garden, London

Najstariji londonski botanički vrt, skriven među kućama četvrti Chelsea, iako malen, jedan je od zanimljivijih vrtova u Europi. Zbog blizine Temze i starih gradskih bedema ovdje vlada blaga mikroklima u kojoj odlično uspijevaju citrusi i bergamot. Ovo je idilični mediteranski vrt u srcu Londona.

Real Jardin Botanico, Madrid

Ovaj kraljevski botanički vrt nalazi se tik do poznatog muzeja Prado i u njemu ćete, osim biljaka, pronaći i kipove poznatih španjolskih botaničara. Cvjetovi šipka iz Azije i Caro de Huerta, posebna španjolska artičoka, najveći su ponos ovog parka.

Jardins de Coursiana, La Rommieu, Francuska

U gradu La Romieu u jugozapadnoj Francuskoj smjestili su se Coursiana vrtovi. Svoj park vlasnici ne zovu „botaničkim vrtom“ jer, smatraju, ima dosadan prizvuk. Ovdje možete naći 700 rijetkih stabala s pet kontinenata, uključujući 60 različitih vrsta lipe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju