Praviti popis najljepših svjetionika u Hrvatskoj nije lak posao: svaki nam je na svoj način poseban, sladak i drag. Neki su čarobni zbog svoje lokacije, neki zbog priče koja stoji iza njih, a u posljednje vrijeme sve više njih ističe se i ponudom smještaja. Krećemo sa sjevera i predstavljamo 13 odabranih kandidata duž Jadrana koji su osvojili srca svojih posjetioca – ili će to tek učiniti :)

1. Savudrija: svjetionik kao spomenik tragičnoj ljubavi

Krećemo od sjevera i vjerojatno jednog od najpoznatijih svjetionika Jadrana. U ribarskom mjestu Savudrija nalazi se svjetionik iz 1818. godine. Projektiran je pod pokroviteljstvom austrijskog cara Franje I, a za gradnju je korišten kamen s obližnje obale.

Uz njega se veže i legenda o austrijskom grofu Metternichu koji ga je izgradio u znak ljubavi prema Hrvatici u koju se zaljubio. Nažalost, ona je preminula od teške bolesti i nije nikad vidjela svjetionik u punom sjaju, a on je od tuge otišao, odlučivši da se više nikad neće vratiti svjetioniku.

A neizostavan dio savudrijske razglednice je grua, drvena dizalica za izvlačenje brodica. Noću izgledaju pomalo sablasno, no zapravo su, zajedno sa svjetionikom, dobri čuvari s mora.

2. Sv. Ivan na pučini: Neispunjen zavjet košta glave

Sveti Ivan na pučini izgleda onako kako i zvuči: poput pustinjaka promatra more na hridi kraj Rovinja. Domaći ga zovu La Lanterna, a stranci „predivnim mjestom za odsjesti“ – jer u njemu na raspolaganju imate dva apartmana.

Izgradile su ga austrougarske vlasti 1853. godine, a legenda kaže da je spasio život mletačkom duždu koji je plovio po lošem vremenu. Dužd se stoga zavjetovao Sv. Ivanu kako će mu po povratku ovdje zapaliti svijeću visoku kao toranj katedrale. Naravno, u panici čovjek svašta obeća i njegova vjera u sve svece i bogove raste proporcionalno katastrofi – a kad ona prođe, često zaboravi očaj u kojem je bio.

Tako je i dužd razmišljao da je možda malo pretjerao s veličinom svijeće. Kako se bližio povratak, tako ju je manjom i zamišljao, a na dan povratka prošao je kraj otočića kao kraj turskog groblja. Nit je stao, nit zapalio svijeću.

Nekoliko mjeseci kasnije, zadesila ga je ista sudbina: na plovidbi nedaleko od otočića njegovu brodicu ulovilo je nevrijeme i more ih je bacilo u hridi Svetog Ivana. Samo, ovaj put nije bilo nikoga da mu pomogne – cijela posada nestala je u moru.

3. Hrid Porer: lijepi usamljenik na jugu Istre

Nasred otočića porer južno od istarskog Kamenjaka izgrađen je istoimeni svjetionik koji će za desetak godina slaviti 200. rođendan. Dulje će vam trebati da do njega dođete nego da obiđete cijeli otočić, ali jednom kad kročite na njega nećete lako otići. Ni ne morate, jer ako poželite ostati dulje, možete u njemu i odsjesti. Okružuju vas samo pučina, sunce i zvukovi valova…

Da lako osvaja srca, svjedoči i zanimljivost da je uvršten u park minijaturnih građevina Minimundus u Austriji blizu Klagenfurta. Pa eto i još jednog načina da barem nekako dođete do njega.

4. Veli Rat (Punta Bjanka): vjenčanje i medeni mjesec u jednom

Sa svoja 42 metra visine jedan je od najviših svjetionika Jadrana, a priča se i kako svoju žutu boju duguje 100 000 žumanjaka. Izgrađen je 1849. godine na bajkovitoj lokaciji: rtu Dugog otoka sa šljunčanom plažom i gustom borovom šumom. Pored njega nalazi se i kapelica posvećena zaštitniku pomoraca, svetom Nikoli.

Do njega možete doći i autom. Stvoren je za romantične šetnje, ali i još neke aktivnosti. Primjerice, u njemu možete odsjesti, u kapelici pored se vjenčati, a potom otploviti i zaroniti do obližnje olupine broda Michelle. Nalazi se na svega 6 metara dubine i vidljiv je s površine – savršen način za zaokružiti ovaj mali, ali bogati izlet.

5. Svjetionik Prišnjak: luksuz zbog kojeg ne trebate mrdnuti nigdje

Svjetionik, pardon – vila Prišnjak je očito mnogo više od svjetionika. Ova luksuzna oaza nedaleko od Murtera ove godine je potpuno renovirana a njegova lokacija nosi laskavu titulu jednog od najljepših otočića.

Okružuje ga plitko more pogodno za kupanje, a plivat ćete i u vinu kada otkrijete da ima vinski kameni podrum. Na raspolaganju vam je sve: roštilj, terasa, jacuzzi, transfer, TV… pa čak i kuhar i masažer ako ih zatražite. Molimo višu silu da nam pruži priliku da pokažemo kako nas ovaj luksuz neće pokvariti, hvala!

 

 

6. Svjetionik Blitvenica: Mala, ali zeznuta

Dovoljno je samo baciti udicu i ulov je zagarantiran – tako ribari opisuju otočić Blitvenicu na kojem je smješten slatki svjetionik s kraja 19. stoljeća. Slatko zabranjeno voće nedaleko od Žirja i Kornata možete vidjeti samo sa sigurne udaljenosti (recimo, iz barke) jer je pristup ograničen.

Uostalom, pogledate li ju na fotografijama, uočit ćete da najljepše pozira baš za olujnog vremena i nemirnog mora, a takve su prilike ovdje česte. Također, nemojte se iznenaditi ako ovdje ugledate morskog psa. Tako mala, a opaka, tko bi rekao.

7. Svjetionik Host: Kada interijer (zamalo) nadmaši ljepotu okoliša

Svjetionik Host se nalazi na istoimenom otočiću kraj sjevernih obala Visa. Prizor iz zraka je predivan: pola otočića pod šumom, pola goli kamen koji se obrušava u vodu, a na brdašcu sve to nadgleda svjetionik u kojem možete odsjesti.

I dok bi većina pomislila da je na ovakvom mjestu grijeh sjediti „u kući“, pričekajte dok ne vidite interijer svjetionika. Uređen u morskom chabby chic stilu, bacit će vas u stare mediteranske filmove i poželjet ćete ostati zauvijek. Cijena će vas u tome zaustaviti, ali i tih par dana vrijedit će uspomena.

8. Svjetionik Sveti Petar: Ispod Parka prirode Biokovo, a iznad mora

Za željne robinzonskog odmora tu je svjetionik Sveti Petar, smješten na poluotoku na ulazu u Makarsku. Poluotok je šumovit a do svjetionika tj. apartmana u njemu vodi cesta. Prekrasna plaža vam je doslovno pod pragom, a do centra Makarske imate manje od pola sata pješice. Iz dvorišta puca pogled na pučinu s jedne strane, te Biokovo s druge.

Samo imajte na umu da je ovo ipak turistička zona i niste jedini koji se dolaze diviti svjetioniku, tako da ćete imati i društvo :D

9. Svjetionik Pomorac: moderni spomenik od tisuća staklenih prizmi vraćen u život

Nešto drugačiji svjetionik nalazi se u Splitu a riječ je zapravo o spomeničkom kompleksu koji uključuje i spomenik Neznanom pomorcu. Najmlađi je od navedenih spomenika – izgrađen je „tek“ 1957. godine – a već se za kratkog života dovoljno napatio.

Za vrijeme granatiranja Splita u Domovinskom ratu oštećen je i njegova svijetla su ugašena. Kasnije je prepušten zaboravu, a vandali su ga išarali sprejevima. Tek nedavno uspješno je obnovljen i otvoren na simboličan datum, blagdan Svetog Nikole. Pronaći ćete ga na Obali kneza Domagoja, a ne možete ga promašiti ako ga gledate s mora – ipak je ovo neizostavan dio panorame Splita.

10. Sućuraj i Pokonji Dol: nismo se mogli odlučiti…

Malo varamo i pod jednu točku stavljamo dva na istom otoku - Hvaru, a razumjet ćete zašto je teško odlučiti se. Kraj grada Hvara, usamljen na otočiću Pokonji Dol stoji svjetionik s kraja 19. stoljeća. Prizor kao s razglednice čeka šetače uz duge obale i kupače u tirkiznim uvalama Hvara, a vidjet će ga i oni koji putuju brodom ili trajektom za, primjerice, Korčulu.

Drugi je pristupačniji, a nalazi se na najistočnijoj točci otoka u mjestu Sućuraj. Kameno zdanje okruženo zelenilom šuma i plavetnilom mora možete obići ako produljite cestom istočno od tvrđave na izlazu iz „civilizacije“, a dobra vijest je da u njemu možete i odsjesti.

11. Svjetionik Struga: Smješten na samom rubu provalije

Planinarit ćemo do njega na tu stijenu visoku 90 metara ako treba! Upravo nas odande promatra s visoka, s ruba litice otoka Lastovo, u luci koja se zove Skrivena luka.

O njemu brine ista obitelj već generacijama, a i vi (i vaši ljubimci) se možete udomaćiti ovdje na ljetovanju iz snova. Izolirana pozicija garantira ne samo mir, već i cijeli ovaj dio otoka samo za sebe. Osim ako se nešto ne skriva u obližnjoj Maloj međedinoj špilji? Šalimo se… Valjda.

12. Svjetionik Grebeni: Kao na leđima aligatora

Na samom jugu, nedaleko od Dubrovnika, nalazi se svjetionik Grebeni. Ono što je kod njega upečatljivo jest pozicija na lancu stijena koje vire iz vode i podsjećaju nas na prizore aligatora koji vrebaju. I to je to – osim stijena, ovdje nema ničeg drugog, sami ste s morem i pogledom na pučinu. To se i traži, zar ne?

13. Palagruža: odabir grčkih junaka i pape

Još jedan ljepotan u kojem možete odsjesti ako zaista, ali zaista, želite pobjeći od svega. Naime, ovo je naš najudaljeniji otok, a svjetionik Palagruža smjestio se na samom vrhu brda odakle izdaleka promatra ostatak svijeta.

Palagruža je prirodni rezervat na kojoj su svojedobno boravili i grčki junak Diomed, te papa Aleksandar III. Prvi papa koji je posjetio hrvatske krajeve večerao je na mjestu koje se danas zove Papina njiva, a kad je poželio roniti upozorili su ga da je individualno ronjenje zabranjeno.

Okej, ovo zadnje smo djelomično izmislili, no za ugodan i siguran boravak na otoku držite se savjeta svjetioničara i prepustite se njima. Oni vam mogu osigurati obilaske otoka, odlazak na ribarenje i tajne podmorja koje čuva olupinu parobroda.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju