Na 43 37' 5'' N 15 34' 8'' E nalazi se isturena hrid, otočić u Jadranskome moru, Blitvenica. Možda ova hrid ne bi bila toliko posebna da se na njoj ne nalazi jedan od najljepših svjetionika naše obale. Ovaj svjetionik prve kategorije izgrađen je još 1872. godine.

Svjetionik Blitvenica sastoji se od visoke osmerokutne kamene kule te zgrade površine više od 200 kvadrata. Stalna posada upravlja svjetionikom, čiji je domet svjetla 24 milje. Zapadno je od otoka Žirja prema otvorenome moru, a u blizini je u ulaz u Nacionalni park Kornate. Blitvenica je udaljena oko 18 nautičkih milja od kopna, a najbolje se uputiti iz Šibenika, Vodica, Tribunja, Primoštena ili Brodarice, od kojih treba oko 3 sata vožnje malim brodicama.

> Najbolja mjesta za ljetovanje! Neponovljivi odmor na najljepšim jadranskim svjetionicima

No, svjetionik ćete moći vidjeti samo s barke, jer je prilaz hridi ograničen. Ipak, pošto je riječ o pučini, koja nikad nije mirna, ako se nađete u nevolji, iznimke postoje, a svjetioničar će vam uskočiti u pomoć.

Ovo mjesto najpopularnije je među ribičima koji često ovdje dolaze zbog bogatog podmorja. Ovdje ima i plave i bijele ribe, tune, palamide, gofovi, kanjci, a oni s iskustvom reći će da je dovoljno samo baciti udicu i to je već siguran ulov. U ovim vodama plove i modrulje, ugrožena vrsta morskih pasa koja se smatra i jednom od opasnijih.

Ovog je ljeta udruga Lux Mediterraneum organizirala 7-dnevno jedrenje uz obilazak svjetionika jadranske obale, s polaskom iz Šibenika, a jedan od svjetionika kojeg su obilazili je i Blitvenica, a cilj im je bio približiti doživljaj mora, svjetionika i plovidbe onima kojima je to neostvareni san.