Izgrađena od pijeska, valova i nezaobilaznog ljudskog faktora, Kuršska prevlaka ili Neringa je staza od pijeska koja odvaja Kuršnu lagunu od Baltičkog mora.

Zbog toga su i Rusija i Litva ovo područje proglasile nacionalnim parkom i zaštićenim područjem.

Kuršska prevlaka bila je svojevremeno područje proglašeno kao UNESCO baština. Dom je Nacionalni park Curonian Spit koji vodi do najviših pokretnih dina na svijetu. Područje je također dom Kuršske lagune koja je najveće slatkovodno jezero u Litvi.

Mrtve dine dio su 1,1 km prirodnog rezervata Nagliai. Ove dine idu do 60 metara visine, a pijesak u tom području se neprestano pomiče. To je zapanjujući prirodni fenomen kojem svjedočimo. Nadalje, to je prostor na kojem su četiri sela i dva groblja a stoljećima prije su bila zatrpana pijeskom.

Stvorili su se jaki i stalni vjetrovi i taj jedinstven krajolik u područjima sa šupljinama i krivuljama se jednostavno otkrio. Stare šume zakopane u pijesak također pružaju prekrasan pogled. Prirodni rezervat Nagliai sadrži ekološki krhko područje koje je dom mnoštvu rijetkih i krhkih biljaka.

Jedinstvena flora proizvodi prigušenu boju zemljanog tona zbog čega se ove dine nazivaju i “Sive dine”. Ovo područje je toliko osjetljivo da se posjetitelji mole da se drže označenih staza kako bi se izbjeglo remećenje krhkog ekosustava.

Jedna od najvećih dina na ovom području je dina Parnidis visoka 52 metra. Smještena je u regiji Nida, a nazvana je tako jer je pokrivala stara nidska naselja na tom području uz pomoć vjetrova.

Na edukativnoj stazi naći ćete prirodno nastale livade, sive dine, šume i ljepote koje će vas ostaviti bez riječi. Početak staza se zove Dolina tišine koja se sastoji od livade na kojoj možete pronaći utočište od vjetrova. Livada je u podnožju dine i odatle se kreće uvis po dini.

Sunčani sat izgrađen je na vrhu dine Parnidis 1995. godine, a njegov potpornik 12 metara dugačak obelisk. Područje je prekriveno ogromnim pločama koje označavaju svih 12 mjeseci i 4 linije solsticija i ekvinocija. Originalni sunčani sat uništen je 1999. u uraganu, ali je obnovljen 2011. godine.

Da biste došli do Kuršske prevlake, morat ćete uzeti trajekt iz lučkog grada Klaipeda.

Dok ste u okolici, svakako pogledajte i Brdo vještica u Juodkranteu da vidite umjetnost galerija i Park skulptura te šarmantni gradić Nida sa svojim živopisnim ribarskim kućicama i borovom šumom u kojoj ćete udisati prekrasno čist zrak.

Kampiranje "na divljaka" po Europi: Pet mjesta na kojima mirne duše možete podići šator Kampiranje - 1 Kampiranje - 2 Kampiranje - 3 +1 Kampiranje - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju