Drveni most na britanskoj rijeci Cam, poznatiji kao „Matematički“, jedan je od omiljenih u Cambridgeu, zbog zanimljive prošlosti koja izaziva prepirke, ali i zbog načina na koji je izgrađen.

Iako ima oblik luka, izgrađen je od ravnih greda, a kako bi se u to uvjerili, posjetitelji kreću na plovidbu čamcima i razgledavaju ga sa svih strana. Upravo zbog specifične „pametne“ gradnje koja je očuvana tijekom restauracija zaradio je svoj nadimak.

Legende koje se vežu za most jednako su intrigantne kao i njegov oblik. Prema nekim teorijama, koje se nerijetko navode i u vodičima, most je izgradio Isaac Newton bez čavla i vijaka kako bi mu pomogao prilikom dokazivanja fizičkih zakona.

Nakon završene srednje škole Newton je pohađao studij u Cambridgeu, a nakon završetka primljen je kao profesor matematike i optike.

Matematički most Matematički most (Foto: Getty Images)

No povjesničari i fizičari kažu da priča ne drži vodu te da su turisti koji vjeruju u to da je most gradio Newton – lakovjerni.

Godinama nakon fizičarove smrti, most je 1749. godine sagradio James Essex mlađi prema nacrtu Williama Etheridgea. Nakon toga obnovljen je prema istom dizajnu 1866. i 1905. godine. Osim toga vijci i čavli su se koristili, ali zbog željeznih dijelova koji su držali prvobitnu konstrukciju činilo se da ih nema.

Jezero mumija: Prekrasno mjesto na koje mnoge životinje dolaze umrijeti Jezero Natron, Tanzanija - 5 Jezero Natron, Tanzanija - 4 Jezero Natron, Tanzanija - 3 +1 Jezero Natron, Tanzanija - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju