Menorca, španjolski otok koji je dio Balearskog otočja, ima 216 kilometara vrlo raznolike obale: od surovih obala i crvenkastih plaža na sjeveru, do pitomog reljefa na jugu, sa zlatnim pješčanim uvalama. Nudi mnogo je različitih mogućnosti za uživanje u suncu i moru, bilo na širokim pješčanim plažama ili u malim uvalama okruženim borovim šumarcima. Međutim, svi imaju jednu zajedničku stvar: čisto, kristalno čisto more!

Što raditi? 

Ovdje možete jedriti, jedriti na dasci, skijati na vodi i, naravno, roniti. Zadivljujuće morsko dno Menorce već je desetljećima omiljeno među ljubiteljima ronjenja. Otok odaje osjećaj mira, uglavnom zbog svoje vrijedne prirode. Menorca je proglašena UNESCO-vim rezervatom biosfere i ima bogatstvo flore, faune i krajolika. Izleti pješice, biciklom ili na konju, označenim stazama i rutama, dobar su način da upoznate ovu prekrasnu okolicu. Najistaknutiji je rezervat prirode S'Albufera d'Es Grau, utočište za mnoge vodene ptice i ptice selice, koji je također jedno od najvažnijih močvarnih područja u južnoj Europi.

Kamo ići?

Još jedna od atrakcija Menorke je njezina arheološka i kulturna baština. Otkrijte zanimljive monumentalne lokacije kao što je povijesni stari grad Ciudadela, prapovijesne ostatke poput megalitskog nalazišta Naveta des Tudons, druga pretpovijesna nalazišta poput onih u Mahónu, pa čak i mala ribarska sela koja još uvijek čuvaju svoje drevne tradicije.

Kako doći?

Unajmljivanje automobila dobar je način za istraživanje otoka - najveća udaljenost između dvije točke je 47 kilometara. I taksi je jedna od solucija, koju smo mi koristili, za kretanje od jedne do druge destinacije. Pola sata vožnje otprilike košta 30 €. Mi smo na Menorku sletili direktnim letom, RyanAir povratke karte oko 100 €, iz Bergamo, Milano, do Mahon, Menorka.

Nerazmaženi Mahon 

Mahon, smješten na istočnim obalama Menorce, jedna je od najšarmantnijih i najnetaknutijih luka na Mediteranu. Rekla bih jedan od najmanje razmaženih i neturističkih lučkih gradova na španjolskoj obali. Lokalno poznat kao Maó, grad je prepoznatljiv po svojoj velikoj, dubokoj, prirodnoj luci - koja je donijela veliku povijest ovom području kroz stoljeća.

Korijeni Mahona sežu u antičko doba, a utjecaji Britanaca i Španjolske vidljivi su u njegovoj arhitekturi i kulturi. Naime, gradska arhitektura prikazuje mješavinu georgijanskog stila, zahvaljujući britanskom prisustvu iz 18. stoljeća, uz tradicionalni španjolski dizajn. Ova mješavina daje Mahonu jedinstveni karakter, različit od drugih balearskih ili španjolskih gradova. Nepotrebno je reći da je zanimljivo srce Mahona njegov stari grad. Ovdje se uske ulice provlače pokraj povijesnih zgrada, nekih stambenih trgovina i kafića.

Duboke, zaštićene vode luke Mahon učinile su je strateškom pomorskom točkom. Bio je domaćin brojnih povijesnih događaja, uključujući pomorske bitke i trgovinu. Danas se još uvijek mogu vidjeti ostaci njezina vojnog značaja u obliku starih utvrda koje su razasute po rubu luke.

Mahon, je praktičan za 1-2 noćenja jer se nalazi 10 minuta od zračne luke, a osim samog grada možete posjetiti i 2 zanimljiva obližnja pitoreskna mjestašca – Es Castell i Binibeca su 10 minuta vožnje od grada.

Cala Galdana - 5 Cala Galdana - 5 (Foto: Sparkles of italy)

Tirkizno-zlatna Cala Galdana

Nakon Mahona, smjestili smo se u uvali Cala Galdana, pola sata vožnje od Mahona prema jugo zapadnoj strani otoka. Ova lokacija odlična je za obiteljski odmor jer nudi kompletnu logistiku u ugodnom ambijentu. Sve vam je nadohvat ruke, dućani, restorani, a plaža je duga pješčana s plitkim, čistim, tirkiznim morem, idealnim za djecu. Za one avanturističkog duha nudi i tracking staze koje će vas dovesti do savršenih plaža na kojima nema puno gužve, a boje mora će vam oduzeti dah, poput plaže Cala Mitjana.

Cala Galdana - 7 Cala Galdana - 7 (Foto: Sparkles of italy)

Najduža plaža i divlja priroda 

Još je jedna lokacija odlična za obiteljski odmor, Son Bou, kamo smo se prebacili nakon 4 dana Cala Galdane. Son Bou je najduža plaža na Menorci i jedno od rijetkih otvorenih mora na otoku. Plaža u Son Bou duga je 2,5 km i široka 50 metara, između Cap de ses Penyes, na istočnoj strani, i Punta Rodona, na zapadnoj strani. Ima bijeli pijesak i kristalno čisto more. S obale možete vidjeti Escull de sa Galera, stijenu koja se uzdiže iznad morske vode.

Son Bou posjeduje europske certifikate kvalitete plave zastave, čime potvrđuje da ispunjava standarde kvalitete vode, sigurnosti, pružanja cjelovitih usluga za korisnike i očuvanja okoliša. Kratko smo posjetili i sjever Menorce, i to Son Parc. Inače sjever je poznat po svojoj divljoj prirodi, pa tako uz hotel i plažu često prošetaju i koze, koje slobodno hodaju, prava atrakcija. Plaže su pješčane, more tirkizno, definitivno još jedna lokacija za posjetiti i uživati u prirodnim ljepotama.

Es Castell - 6 Es Castell - 6 (Foto: Sparkles of italy)

Što jesti? 

Inače, skoro na svim plažama možete unajmiti ležaljku i suncobran, a to će vas koštati 20 € (2 ležaljke + suncobran). Cijene u restoranima su cca 15 € za tjesteninu, 18€ paella, riblja jela od 30 € na dalje, vino i aperol će vas koštati od 8 do 10 €, kava 2-3 eura.

Inače, tipična menorkanska kuhinja ima drevno podrijetlo i proizvod je mnogih kultura. To je jednostavna, ali raznolika kuhinja koja će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Naravno, riba i školjke igraju ključnu ulogu u gastronomiji otoka, ali i mesna jela su ukusna. Bez sumnje, caldereta de Langosta je jedno od najpoznatijih jela menorške kuhinje. Ime dolazi od calderete, zdjele od terakote u kojoj se jelo kuha i danas. To je juha od jastoga, po mogućnosti od ženskih i ne premladih jastoga. Zapravo, što je jastog stariji, to je juha bolja. Uz jastoga, jelo uključuje i cherry rajčice, luk, zeleni čili, grančice peršina i kriške kruha.

Od slastica, tipično jelo Menorke je ensaimada i stoljećima je dio gastronomije Balearskih otoka. To je kultni desert, i to najpoznatiji. Ensaimada je toliko omiljena da ima svoju zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, “Ensaïmada de Mallorca“.

Luksuz se na Menorci svodi na uživanje u malim stvarima koje mogu biti jednostavne, a opet tako važne za um. Luksuz je stvar jednostavnih užitaka zato toplo preporučam ovaj predivan otok!

Više o prekrasnoj Italiji i mjestima za koja znaju samo lokalci potražite na stranici Sparkles of Italy, a bacite oko i na Instagram. 

 

2,5 puta viši od Sljemena: Vrh do kojeg vodi više od 8 tisuća stepenica Fanjingshan - 4 Fanjingshan - 3 Fanjingshan - 2 +5 Fanjingshan - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju