Želite li istinski doživjeti Španjolsku, a pritom izbjeći gužve, razmislite o putovanju u neki od malih, ali ne i toliko razvikanih dragulja... 

Formentera umjesto Ibize

Manje poznati susjed razvikane Ibize njena je sušta suprotnost. Ako niste fan prenapučenih klubova s poznatim DJ - ima i preskupim pićima, samo 30 minuta trajektom dijeli vas od ovog mirnog raja. Zanimljivo je da je odjeća opcionalna na cijelom otoku još od 1960 - ih godina i ovdje definitivno ne morate razmišljati što ćete obući za šetnju pješčanim plažama i borovim šumama.

Toledo umjesto Madrida

Grandiozna prijestolnica - Madrid s pravom je omiljeno odredište za posjetitelje iz cijelog svijeta, ali samo malo dalje nalazi se nepravedno podcijenjeni Toledo. Cijeli je zaštitio UNESCO. Nikako ne smijete propustiti utvrdu, Alcazar de Toledo kao i muzej Santa Cruz, ali i katedralu koja je jedan od najljepših primjera gotičke arhitekture u Španjolskoj.

Sevilla umjesto Barcelone

Sevilla je idealan grad za city break - od zadimljenih flamenco barova do šetnji živopisnim drvoredima naranča, u njoj će podjednako uživati i ljubitelji kulture kao i ljubitelji španjolske kuhinje. Plaza de Espana jedan je od najvećih gradskih ponosa a rijeka Guadalquivir koja protječe kroz grad nudi također obilje mogućnosti poput razgledavanja grada brodom. Nakon toga preporučamo večeru uz tapase i sangriu u poznatoj četvrti Triana.

Tarragona umjesto Valencije

Mnogi Valenciju smatraju mirnijom verzijom Barcelone, ali mi preporučamo jednu još mirniju varijantu - Tarragonu. Smještena je oko 110 kilometara od Barcelone, bliže od Valencije, a malo će tko ostati imun na njen šarm. Ovaj obalni grad atmosferom podsjeća na Italiju - kamene uličice, ruševine amfiteatra i zabačene plaže, sve ćete pronaći na jednom mjestu.

La Gomera umjesto Tenerifa

Iako se nalazi vrlo blizu popularnih Tenerifa, La Gomeru godišnje posjeti samo 1 posto turista koji dolaze na Kanarske otoke. Ona je prirodni raj, drugi po redu najmanji otok u arhipelagu na kojem ćete pronaći čak 600 km označenih šetnica, crne pješčane plaže i kristalno čisto more u kojem ćete nerijetko sresti i delfine. Cijeli je otok proglašen biorezervatom a na njemu je klima upravo savršena - cijele godine temperatura na otoku je oko ugodna 22 stupnja. Nije ni čudo da se Kristoforu Kolumbu na otoku tako svidjelo da je na njemu ostao čak mjesec dana prije nego je otplovio za Ameriku.

A Coruna umjesto Santiaga de Compostele

Staro kršćansko svetište Santiago de Compostela završna je točka hodočasničkog puta el Camino de Santiago kojim godišnje prolaze brojni vjernici iz cijelog svijeta. Obližnji grad A Coruna definitivno ne zaslužuje biti preskočen. Izgrađen je u romaničkom stilu i u staroj jezgri nalaze se brojni trgovi i srednjovjekovne crkve. Na sjeveru poluotoka nalazi se Herkulesov toranj, svjetionik iz rimskog doba koji je i dan danas u upotrebi. Grad ima i bogatu ribarsku tradiciju što prati i lokalna kuhinja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju