Zbog svojih kilometarski dugih plaža Rio je omiljena destinacija mnogim ljubiteljima mora i sunca. Copacabana i Ipanema definitivno zaslužuju titulu jednih od najljepših plaža na svijetu. Bijeli pijesak, prekrasno plavo more i predivni ljudi koji se uvijek šeću po plaži s osmjehom. Morate znati da je nepisano pravilo ovih plaža da žene nose tange, a muškarci speedo gaćice. Znači bermude ne dolaze u obzir - bitno je istaknuti svoje atribute! Ipanema je plaža koja odražava pravu brazilsku ženstvenost. Postala je poznata kroz mnoge serije i filmove koji su se snimali na njoj, ali i po prvim minimalističkim bikinijima u povijesti kupanja. Ova plaža nadaleko je poznata kao jedno od najboljih mjesta za surfanje na valovima koji znaju dosegnuti i preko 2,5 metara visine. Valovi, čisto modro more i ljubazni surferi ovdje čine jednu nezaboravnu sliku. Copacabana se dijeli u dva dijela. Onaj najzanimljiviji dio ove plaže je svakako Arpoador. Na ovom dijelu Copacabane dižu se najviši valovi i, naravno, okuplja najviše surfera.

Karneval u Riu definitivno je događaj koji nikad nećete zaboraviti. Sve pršti od ljepote i zabave, a samba se ori sa svih strana. Ovaj karneval je centralni događaj života u Riu. Sam karneval traje svega četiri dana, ali pripreme za njega traju cijele godine. Izrada kostima i uvježbavanje koreografije su svakodnevni scenarij za svakog sudionika karnevala. High end hoteli kao što su Sheraton i Copacabana Palace svake godine za vrijeme karnevala organiziraju dobrotvorne balove koji su otvoreni za javnost, naravno ako si možete priuštiti ulaznicu. Jeftinija opcija je da se pridružite nekome na ulici plešući sambu, a sigurno će vam ostati u jačem sjećanju.
No uz karneval Rio ima još puno toga za ponuditi. Shopping je sigurno velik dio te ponude. Bilo da ste u potrazi za novom umjetninom ili novom nogometnom majicom u Riu ćete naći sve. Brežuljci Santa Terese prepuni su malenih umjetničkih galerija u kojima možete pronaći slike, šarene drvene rezbarije i ostale rukom rađene umjetnine lokalnih umjetnika. Raznolikost ponude vidljiva je na svakom koraku. Nikako ne možete napustiti Brazil bez da ste kupili nogometni dres s nacionalnim bojama. A isto tako i kupaći kostim. Definitivno najbolje kupaće kostime rade Lenny i Bumbum. Nikako nemojte zaboraviti ponijeti kući suvenir u obliku seksi tangi.

Noćni život u Riju je nadasve raznolik. Od uličnih fešti do fensi šmensi zabava na koje se može doći samo s pozivnicom. Sad sve ovisi o vama, koja vrsta zabave vas privlači. Ali jedno toplo preporučujemo. Da kupite pivo i zabavite se s lokalnim stanovništvom plešući sambu na ulicama do kasno u noć. Nikako drugačije nećete moći upoznati ljepote ovog grada kao u plesu s domaćinima.

Ni jedan grad na svijetu nema tako vidljivo podijeljen život između bogatih i siromašnih kao što to ima Rio. Favele su postale jedan od simbola prepoznatljivosti ovog grada, toliko prepoznatljiv da su mnoge turističke agencije u svoje pakete uključile i posjete ovim dijelovima grada. Najveća favela je Rocinha ili u prijevodu „mala farma“, nastala početkom 1940. godine, da bi se razvila u pravi mravinjak prožet uskim ulicama. Ovdje živi preko 250.000 ljudi, a većina njih živi u drvenim kolibama. U većini slučajeva favele su žile kucavice Brazilskih gradova, prepune glazbenih talenata ali i dom mnogim nogometnim majstorima koji čekaju svoju priliku da ih netko otkrije. Posjet favelama se svakako preporučuje, ali nikako ne na vlastitu ruku ili s nepoznatim ljudima. Nikad ne znate što vas može zadesiti.

Rio je predivan grad u kojem ima za svakoga po nešto. Gay, bi, straight uvijek ima neka vrsta zabave bez obzira na stil i način života pojedinca. Zbog nadolazećeg prvenstva u nogometu Rio doživljava svoju renesansu. Grade se i obnavljaju hoteli, prometnice, bazeni, restorani, barovi, nogometni stadioni i tereni za vježbanje. Iako se na prvi pogled čini da domaće stanovništvo neće imati puno koristi od prvenstva, kao ni Hrvati od rukometnih monstruma, sigurni smo da će oni naći način kako iskoristi novu infrastrukturu za poboljšanje kvalitete vlastitog života. Ako ništa drugo za plesanje sambe da bi zaboravili na svakodnevne probleme.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju