Ako ste u potrazi za mjestom na kojem ćete pronaći mir od gradske vreve, ali i prenapučenih plaža te ljetnog ritma obalnih gradova, pronašli smo idealnog kandidata za vas. Bošnjaci, malo pitoreskno mjesto pored Županje, ima sve što vam treba da se brzinski opustite i usporenog ritma uživate u svakoj sekundi boravka u senzacionalnoj, gotovo netaknutoj prirodi.

U potpunom odmoru pomoći će i činjenica da vam za istraživanje Bošnjaka i svih darova prirode automobil neće ni trebati, a zaboravit ćete i na mobitel, koji će vam se samo naći u ruci kako biste fotografirali gotovo nestvarne prizore slavonske ravnice.

Što raditi?

Vjerojatno vam ni cijeli godišnji odmor ne bi bio dovoljan da istražite sve blagodati i ljepote ovog kraja, a kada još osjetite način života srdačnih domaćina i ritam mirnog mjesta, shvatit ćete što je bitno u životu i po dozu mira i topline lokalnog stanovništva htjet ćete dolaziti svaki vikend.

Zaputite li se u šetnju selom Bošnjaci, uživat ćete atmosferi toplih obiteljskih kuća i srdačnosti lokalaca koji će vas rado ponuditi hranom i pićem ili otkriti blagodati tradicionalnog načina života. Ako budete slijedili cestu koja vodi do tornja, koji se u ovom nizinskom selu ističe, stići ćete do crkve sv. Martina biskupa, u kojoj možete čuti zanimljive priče iz prošlosti, a posebno će vas očarati njezin živopisni interijer.

Šumarski muzej Šumarski muzej (Foto: Adrian Antunović, TZ VSŽ)

Krenite do Šumarskog muzeja Bošnjaci, koji se nalazi stotinjak metara od crkve, a koji je važna postaja u upijanju starog načina života u Bošnjacima. Jedno od najvećih blaga ovog kraja je senzacionalna Spačvanska šuma u kojoj danima možete lutati i skupljati pozitivnu energiju. Najpoznatija po hrastu lužnjaku i najveća je takva cjelovita šuma u Hrvatskoj. Hrast lužnjak, odnosno kako mu tepaju, slavonski hrast, jedan je od važnijih faktora koji su odredili kako će život u ovom mjestu izgledati. Koliko je šuma mještanima važna, opisao je i poznati hrvatski pisac Josip Kozarac u pripovijetki „Slavonska šuma“:

„Tko je jedanput bio u toj našoj drevnoj šumi, s onim divnim stabarjem, spravnim, čistim i visokim, kao da je saliveno, taj je ne može nikad zaboraviti.“

Stoga, dok ste u Bošnjacima, odvojite vrijeme i za uživanje u toj nezaboravnoj šumi jer disanje punim plućima zasigurno smanjuje stres i podiže razinu hormona sreće kojeg ćete ponijeti u novi radni tjedan. Spačvanska šuma pogodna je za pješačenje, ali i vožnju biciklom uz rijeku Savu. Bošnjaci se nalaze na biciklističkoj ruti Srijem koja ih povezuje s okolnim mjestima. Bicikle možete iznajmiti u Bioekološko – edukacijskom centru. Nalazi se na mističnim Virovima, 18 kilometara dugom vodenom toku s odličnim poučnim stazama. Tamo se možete odmoriti i prespavati uživajući samo u zvukovima prirode pa idući dan nastaviti svoju pustolovinu odmorni.

Što jesti?

Neizostavan dio odmora u selu Bošnjaci je uživanje u delicijama ovog kraja. Slavonci su daleko poznati po odličnoj kuhinji i obilnim porcijama pa to nikako ne biste trebali propustiti. I vrijedi probati baš sve. Ako vam je neko jelo otprije poznato poput mirisnih kobasica, domaćih jaja pripremljenih na maštovite načine i sireva punog okusa ne ustručavajte se kušati ga spravljenog na slavonski način, jer ako se negdje dobro jede, onda je to upravo tamo. Prije svakog obroka, ručka ili večere, nudit će vas gutljajem slavonske rakije koja dobrano otvara apetit. Šljivovice, dunjevače, viljamovka, kajsijevača, ali i voćne likere od bazge, višnje, dunje i oraha, šipka te mnoge druge moći ćete isprobati u dvije registrirane kušaonice rakija i likera.

Tradicionalna hrana u Bošnjacima Tradicionalna hrana u Bošnjacima (Foto: TZ Vukovarsko-srijemska)

Tradicionalna hrana u Slavoniji posebna je po tome što se kuha dugo i polako. Upravo je to tempo koji tamo želite uhvatiti i ponijeti ga sa sobom po povratku. Neizostavan dodatak jelima je mljevena crvena paprika, koja svakom jelu daje „poseban šmek“. Kulen će vam zamirisati iz kušaonice kulena, a bogata gastroponuda oduševit će vas gotovo kroz koja god vrata prođete. Tamo možete biti sigurni da jedete lokalno uz uspješno spajanje bogatstva različitih okusa. Ovaj povratak tradiciji ne želite propustiti, a brojanje kalorija ostavite za kasnije.

Gdje odsjesti?

Dolazite li u ovo selo i tražite smještaj, važno je znati da je moguće pronaći moderno opremljene kuće i apartmane, ali i ono što će vaš odmor napraviti zaista posebnim - prave tradicionalne ruralne kuće. Odaberete li jednu takvu, prvi je to korak prema pravom autohtonom doživljaju ovog kraja. To su kuće koje su opremljene starinskim namještajem, baš onakvim kakav su seljaci koristili potkraj 19. stoljeća.

Kako je izgledao život na selu prije dvjesto i više godina možete vidjeti u Slavonskoj kući koju su obnovili stanovnici Bošnjaka uz pomoć EU sredstava. Štale, stari namještaj i ostali svakodnevni predmeti koji su se tada upotrebljavali podsjećaju posjetitelje na to koliko je tada život bio težak i jednostavan u isto vrijeme – pravi odmak od današnje ubrzane stvarnosti.

Slavonska kuća Slavonska kuća (Foto: Kristina Brkić,TZ Vukovarsko-srijemska)

Slavonska kuća važna je u selu Bošnjaci jer omogućuje da mještani predstave svoju tradiciju, kulturu i običaje te lokalnim proizvođačima otvore mjesto za promociju domaćih proizvoda, koje ćete sve htjedi ponijeti kući.

Zbog svega što marljivo njeguju i podižu na višu razinu stanovnici Bošnjaka sada ponosno nose titulu nacionalnog kandidata za prestižnu oznaku „Rural tourism Villages“, koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda.

Kriteriji koje su morali zadovoljiti kako bi Bošnjaci postali kandidat su: kulturni i prirodni resursi, promicanje i očuvanje kulturnih resursa, ekonomska održivost, društvena održivost, održivost okoliša, turistički potencijal i razvoj i integracija lanca vrijednosti, upravljanje i određivanje prioriteta turizma, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost.

Odmor u selu možda nije ono na što su mnogi navikli, ali baš je zato ova ideja zanimljiva svima koji žele odmak od svakodnevnice. Uživanje u jednostavnosti života na selu malo što može zamijeniti. Odlučite li se za takav tip odmora odabrati upravo ovo malo romantično selo, sigurno nećete požaliti, već ćete to iskustvo zauvijek pamtiti.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Vukovarsko-srijemska po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju