Upravo taj osjećaj kraja tjedna je svojevrsni izlaz na slobodu i odličan je razlog za mini godišnji koji može početi čim završite s poslom. Neki će odabrati razvikana mjesta koja vrve ljudima, dok drugi biraju intimnije plaže i druženja u krugu odabranih prijatelja.

Ovih pet lokacija idealan su odabir upravo za takva druženja. Ono što vam je potrebno je dobra ekipa, hladno pivo uz koje ćete se osjećati kao da je svaki dan petak, klopa i zabava je zagarantirana.

1. Klančac, grad Brseč

Za Brseč najvjerojatnije niste čuli, što i nije tako loše jer taj biser Kvarnera treba ostati što duže pod velom tajne. Naime, gradić koji je udaljen od Opatije 20-ak kilometara pruža pogled na Kvarnerski zaljev, otoke Unije, Susak i Cres. No, u podnožju litice na kojoj se gradić nalazi krije se pravi blago – plaža Klančac. Bijeli kamenčići koji uranjaju u čisto more stvaraju jedinstven ugođaj koji ćete rijetko gdje doživjeti.

Plaža je malena, duga je svega 40 metara, a na istom mjestu nema ugostiteljskih objekata pa ćete se za gastronomski užitak morati pobrinuti sami.

Nakon što dođete do Brseča i prijeđete dvjestotinjak metara spuštanja do cilja, osvježenje će vam dobro doći. U svom prijenosnom hladnjaku, koji je must-have ovog putovanja, ponesite omiljeno pivo. Ako se nas pita, nema ništa slađe od ispijanja Pan Pilsnera dok vas sunce i sol stišću za obraze.

Nazdravite sa svojim najdražima i zaboravite na to koji je dan u tjednu jer kad si na godišnjem odmoru to ionako nije važno. Lako je zaključiti kako će u hladnom pivu uživati i cijela ekipa, pogotovo ako uz njega napravite i laganu zakusku – ukusne sendviče koji će vas okrijepiti nakon avantura u moru.

2. Mali Bok, Cres

Otok Cres poznat je po mnogočemu, ali posebice po malim uvalama i skrivenim plažama koje oduzimaju dah. Plaža itekako vrijedna spomena je Mali Bok. U malome mjestu Orlec, koje je smješteno tek petnaestak minuta od grada Cresa, nalazi se idilična šljunčana uvala koja pruža pogled na kristalno čisto more. Zaklonjena je visokim stijenama pa ćete i u najtoplijem dijelu dana moći pronaći hladovinu. Do plaže se dolazi strmim putem, no sav napor uložen u spuštanje na to prekrasno mjesto zaboravit ćete u trenu kad vidite o kakvoj se netaknutoj prirodi radi.

3. Valdarke, Lošinj

Želite li na trenutak zaustaviti vrijeme, izbor će zasigurno pasti na Valdarke. Ta skrivena ljepotica okružena je borovom šumom pa ne morate strahovati da će vam vanjska buka poremetiti mir. Otok Lošinj, na kojem se nalazi ovaj skriveni dragulj, idealan je ako si želite priuštiti pravi ljetni hedonizam i dopustiti da vam netaknuta priroda napuni baterije. Svakako ne propustite šetnju tim krajem jer ćete na taj način otkriti obližnje uvalice. Plaža je idealna za druženja, a parking je u blizini pa vam neće biti problem doći do nje.


4. Plaža Oprna, Krk

 

Idealan scenarij za godišnji odmor mnogi opisuju uz opuštajući šum mora, uz skrivenu uvalu koja osim kristalno čistog mora donosi i nirvanu. Plaža koju mnogi priželjkuju skrivena je od gradske vreve, a mnoge se nalaze i na otoku Krku. Jedna od njih je i sve razvikanija plaža Oprna, do koje se može doći isključivo brodom ili pješačenjem prirodnim puteljcima. S obzirom na to da je teško dostupna i da nema kafića u blizini, sa sobom ponesite dovoljno osvježenja za cijeli dan. Plaža se nalazi u blizini mjesta Stara Baška na otoku Krku koji je poznat po čistoći mora. Oprna je smještena u idiličnom zaljevu te slovi kao jedna od najljepših i najnepristupačnijih plaža na južnom dijelu otoka.

5. Uvala Engleza, Mali Lošinj

Razvedena obala zelenog bisera Jadrana, Malog Lošinja, brižno skriva mnoge otočiće s plažama i uvale za koje mnogi nikad nisu ni čuli. Jedan od takvih otočića je i Koludarac, koji pripada Kvarnerskoj skupini otoka, točnije cresko-lošinjskom otočju te krije posebnu plažu koju se isplati posjetiti.

Uvala Engleza nije namijenjena samo za ovaj narod, već za sve koji žele osjetiti sitni pijesak pod nogama, uživati u nerealno lijepoj boji tirkiznih valova i duboko udisati miomirise mediteranske borove šume. Do ove uvale možete doći samo morskim putem, no ako nemate svoj brod, na Lošinju ga možete vrlo lako iznajmiti.

Dodatni savjet

S obzirom na to da su navedene plaže udaljene od ceste, ugostiteljski objekti su u deficitu pa o okrepi trebate razmišljati unaprijed. Bitno je pobrinuti se za hladno pivo i svježe namirnice koje ćete ponijeti sa sobom. Najlakše ćete prebroditi vrućine tako da vam pivo uvijek bude odgovarajuće temperature. Na put ponesite velike količine leda u svom prijenosnom hladnjaku i malu kanticu. Kanticu napunite s morskom vodom, dodajte led i vaše će limenke piva biti hladne u kratkom roku. Taman ćete za to vrijeme odraditi brzinski kupanac.

Naravno, bitno je naglasiti da i za vrijeme godišnjeg moramo brinuti za okoliš te otpatke nosimo sa sobom kako bi ovi skriveni dragulji što duže ostali sjajni i čisti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju