Velebit: planina koju s jedne strane umivaju kristalno čiste rijeke, a s druge zapljuskuju morski valovi ima mnoge posebnosti, a jedna od njih krije se u podvelebitskoj dolini. Nedaleko od Otočca pronaći ćete Kuterevo, jedino mjesto na Velebitu gdje ćete gotovo sigurno vidjeti medvjeda - ne računamo li zimu kada čvrsto spavaju. Utočište je to mladim i napuštenim medvjedima, ili medotima, kako ih domaći zovu.

Kako je sve počelo? 

Osim što se bave zemljom, stokom, šumom i drvetom, Kuterevci se godinama brinu i o medvjedićima koji su ostali bez zaštite u najosjetljivijem periodu života. Kao da je jučer bila 2002., kada je prvi medvjedić Brnjo Brundo stigao u Velebitsko utočište za mlade medvjede koje je danas poznato diljem svijeta.

Krznenim siročićima roditelji su najčešće stradali od udarca automobila ili oružja krivolovca. Otjera ih i izgradnja kuća i prometnica. Ima i onih koji odlutaju pa više ne znaju pronaći put, ili ih se pak medvjeđi roditelji odreknu iz kojekakvih razloga. Medvjedići i medvjedi stalni su stanari Kutereva jer nemaju potrebne vještine za snalaženje u prirodi, a o njima se brinu brojni volonteri koji u maleno ličko mjesto pristižu iz cijelog svijeta. Neki od njih dolaze na nekoliko mjeseci, a drugima se svidi pa ostanu i do nekoliko godina.

Kuterevo - 2 Kuterevo - 2 (Foto: Nika Borovac)

U potrazi za medotima 

U Kuterevo smo stigli u kasno poslijepodne, kada je i najbolje vrijeme za lutanje tamošnjim stazama, baš kao i jutro, dok još sunce nije previše jako. Utočište nikada nije zatvoreno i može se posjetiti od jutra do mraka, a najbolje nakon devet sati ujutro, pa do sedam sati navečer. U šetnji prirodom od medvjeda vas dijeli žica, ali medoti su navikli na ljude, od kojih ne bježe. Upoznati su sa škljocanjem fotoaparata pa ponekad priđu posjetiteljima kako bi se ogrebli za kakvu poslasticu.

No hranjenje ostavite volonterima, kojima se treba javiti prilikom dolaska u centar. Kod njih možete doznati više o mjestu koje je zdravilište, svetilište i utočište, medvjeda i ljudi. Tako primjerice možete naučiti kako je utočište u Kuterevu višegodišnji projekt koji osim svoje osnovne funkcije omogućuje posjetiteljima da iskuse jednostavnost seoskog života, povratka prirodi koja je ondje i pitoma i divlja, te nauče ponešto o velikim zvijerima kojima je ovaj kraj Lijepe Naše prirodno stanište.

Krzneni domaćini 

U šetnji stazama možete vidjeti medvjede u šetnji, kako se odmaraju, traže šumske jagode ili nešto žvaču. Možda ugledate medvjeda koji ondje živi još od 2008. godine, otkako je pronađen kada je imao tek tri mjeseca ili zvjerku tamnog, gotovo crnog krzna, kao i medota izbjeglicu kojeg su od majke odvojili radovi na obližnjoj cesti – prepoznaje se po tome što voli staviti šapu ispod glave dok spava.

Da biste iskusili Kuterevo kako treba, volonteri savjetuju da ne žurite. Korak po korak, uživajte u mirisnom zraku tog kraja koja se opisuje kao ljekovita mješavina planinskog kisika i kraškog ozona draga i dolina.

Kuterevo - 3 Kuterevo - 3 (Foto: Nika Borovac)

Kutak za medotaciju

Neki od devet krzenih domaćina (tri mala i šest velikih), koliko ih živi u toj pitomoj divljini naići će kada njima odgovara pa si uzmite dovoljno vremena za istraživanje staza. Doznat ćete i kako je dio za obilazak podijeljen u dva dijela: jedan za najmlađe medvjede koji zahtijevaju više brige, a drugi za starije životinje.

U šetnji kuterevskim putevima pronaći ćete i kutak za medotaciju, gdje se možete zavući u hlad i odmoriti. Po putu se možete i zabaviti odgovaranjem na pitalice ispisane na drvenim daskama: "Znate li što medvjedi jedu i piju po zimi?“. Srest ćete ondje i pokoju brbljavu patku, a za kraj ostavite i knjigu utisaka, staklenku za donacije, suvenirnicu i kafić u koji možete svratiti na kavu.

Medvjeđa ambasada 

Svojim primjerom Kuterevo pokazuje kako ljudi i velike zvjeri mogu živjeti zajedno, a upravo zbog toga ne privlače samo izletnike, zaljubljenike u životinje i prirodu, nego i ekologe i udruge iz cijele Europe koje dolaze naučiti nešto više o medvjeđoj ambasadi. Kao i upoznati divljinu te otkriti kako je malenom mjestu nedaleko od Otočca pošlo za rukom educirati, održivo živjeti i njegovati tradiciju planinske zajednice niz godina.

"U kuterevskom utočištu radi tim prijatelja prirode, koji je sačinjen od stručnjaka na polju biologije i ekologije, ali i laika dobrovoljaca, koji motive traže u velikoj ljubavi prema medvjedima. Svi se oni nesebično i s puno truda brinu o medvjeđim stanovnicima Kutereva, u želji da medvjedićima osiguraju ne samo sigurniju budućnost, nego i životne uvjete koji su najbliži prirodnim“, otkrivaju u Kuterevu. 

Slažete li se? Ovo su mjesta i iskustva za koja turisti tvrde da ih obvezno morate doživjeti u Hrvatskoj Hrvatska očima turista - 5 Hrvatska očima turista - 4 Hrvatska očima turista - 3 +1 Hrvatska očima turista - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju