Turisti su masovno otkrili Hrvatsku posljednjih godina. Barem njezin obalni dio, odnosno dio obale s frekventnijim aerodromima. Kako bilo, Hrvatska je sve popularnija turistička destinacija, a što privlači turiste, pokušali smo saznati – što objektivnije. Bacili smo se na pretragu interneta i društvenih mreža otvorena uma i isključenih kolačića, a na dobivene smo se odgovore pokušali praviti Englezima.

Zašto dolaze (i oni koji ne vole Igru prijestolja)

Hrvatska je još uvijek jeftinija od brojnih ljetovališta u Europi, zbog čega se mnogi odlučuju na posjet, plus je i to što je putovanje u Hrvatsku, pogotovo građanima EU-a, prilično jednostavno, a vjerovali ili ne – Hrvati se smatraju izuzetno dragim i ljubaznim domaćinima.

Nije moguće ne primijetiti da je ljepota Lijepe Naše naširoko poznata i obično će stajati već u naslovu članka o Hrvatskoj bez obzira na temu. Prirodne ljepote Hrvatske strancima oduzimaju dah, a na prvom mjestu baš svakog popisa koji smo otvorili, kao i najviše srčeka na mrežama iz godine u godinu osvajaju – Plitvice.

Hrvatska očima turista - 3 Hrvatska očima turista - 3 (Foto: Shutterstock)

Bogata hrvatska povijest ne oduševljava samo Amerikance nego i Europljane, koji i nisu previše upućeni u bogate povijesti država istočne Europe. Da, tu nas bez iznimke guraju, jer se očito naše inzistiranje na duhovnom pripadanju srednjoj Europi i nije baš uhvatilo. Istok, centar ili Mediteran, opće je poznato da "smo tu odavna" i turisti se vole šetati popločanim ulicama naših gradova, otkrivati uzbudljive povijesne priče i upijati šarm starine. U ovoj kategoriji pobjednik bez premca je Dubrovnik, najpoznatije i najposjećenije odredište u Hrvatskoj.

Zašto se vrećaju

Lokalna kuhinja također je redovito visoko na ljestvici razloga za posjet Hrvatskoj. Stranci su jednako oduševljeni pekom i ćevapima, što i dalje ne smatramo razlogom da se oni nude u istom restoranu, ali dobro. Vina su prepoznata, kao i ulja, a ovisno jeste li u Dalmaciji ili u Istri, oni koji su u njima imali prilike uživati bez zadrške će vam preporučiti da se otisnete na koju degustacijsku turu.

Hrvatska očima turista - 5 Hrvatska očima turista - 5 (Foto: Shutterstock)

Ljetni festivali, od klapske do elektroničke glazbe, ali i sva kulturna događanja u sezoni strancima se sviđaju jer im na plastičan način pričaju crtice iz kulture, povijesti i tradicije, atmosfera je dobra, a i mi se kao domaćini očito uz pjesmu dobro predstavljamo.

Hrvatska također visoko kotira i među ljubiteljima prirode i avantura na otvorenom, pa oni koji se bave planinarenjem, biciklizmom ili vodenim sportovima obično već imaju i neke svoje popise odredišta koja bi voljeli iskusiti.

Ukratko, ispisali smo najpopularnije gradove u Hrvatskoj prema mišljenju turista, najpopularnije prirodne atrakcije, ali i doživljaje koje bi, ako ćemo im vjerovati, baš svi u Hrvatskoj trebali iskusiti. Slažete li se?

Prirodne atrakcije:

  1. Nacionalni park Plitvička jezera
  2. Lokrum
  3. Nacionalni park Krka
  4. Pakleni otoci
  5. Lopud
  6. Nacionalni park Mljet
  7. Modra špilja na Biševu
  8. Biokovo
  9. Zlatni rat
  10. Rastoke

Gradovi koje treba posjetiti:

  1. Dubrovnik
  2. Split
  3. Hvar
  4. Zadar
  5. Rovinj
  6. Pula
  7. Korčula
  8. Trogir
  9. Zagreb
  10. Šibenik

Iskustva koja morate doživjeti:

  1. Zipline preko kanjona Cetine u Omišu
  2. Rafting na Cetini
  3. Ultra Europe Festival u Splitu
  4. Posjet Morskim orguljama u Zadru
  5. Panoramski pogled na Zagreb s Gornjeg grada
  6. Istraživanje šarmantnih gradića u unutrašnjosti Istre
  7. Posjet Muzeju prekinutih veza u Zagrebu
  8. Kušanje lokalnih proizvoda na splitskom Pazaru i zagrebačkom Dolcu
  9. Degustacija vina, morskih plodova i tartufa
  10. Jedrenje Jadranom.

Samo u Hrvatskoj: 5 nogometnih terena na kojima se uživa u sportu i pogledu na more Stadion Kantrida, Rijeka Batarija Trogir - 3 Batarija Trogir - 2 +0 Batarija Trogir - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju