Ako ste već posjetili latvijsku prijestolnicu Rigu, velika je vjerojatnost da ste prošli pored Kuće crnoglavih. A ako još niste, svakako ju stavite na popis stvari koje morate vidjeti.

Popularna atrakcija nalazi se u starom dijelu grada i lako je uočljiva: arhitektonski odskače od susjednih zgrada svojim šarenim narančastim pročeljem punim detalja.

Podignulo ju je Bratstvo crnoglavih u 14. stoljeću, kada je služila za potrebe gradskih čelnika i (nevjenčanih) obrtnika, trgovaca i stranaca.

Svojedobno su se ovdje odvijali žestoki tulumi, proslave i plesovi. Unatoč tome, znali su se obuzdati na vrijeme, pa su tako Braća bila zaslužna za prvo postavljanje javnog božićnog drvca.

Izgradili ju crnoglavi, a nakon rata obnovili sami građani

Nažalost, originalno zdanje srušeno je u Drugom svjetskom ratu, i tek 1990-ih godina podignuto je novo na istom mjestu.

Zanimljivo je da su u gradnji sudjelovali i sami građani, priključivši se inicijativi „Sagradio sam Kuću crnoglavih“. Svatko tko je donirao između 50 i 80 kuna imao je „svoju“ ciglu u kući. Ukupno je sudjelovalo više od 5 tisuća ljudi.

A još je zanimljiviji podatak da je nekad iznad ulaza u zgradu stajao natpis: „Ako se ikad pretvorim u prašinu, obnovite moje zidine.“

Danas se u Kući crnoglavih nalazi muzej koji vas vodi u svijet nekadašnje aristokracije, balova i raskošnih ceremonija. Ovdje je nekad radio i latvijski predsjednik dok su se izvodili radovi na službenoj rezidenciji, tako da možete vidjeti i njegov ured. U podrumu se nalaze prostorije koje su preživjele Drugi svjetski rat, a neke od njih stare su čak 700 godina.

Inače, istoimena kuća nalazi se i u Estoniji, tj. njenoj prijestolnici Tallinnu. Osnovalo ju je isto Bratstvo, no za Drugog svjetskog rata i sovjetske okupacije pobjegli su u Njemačku. Estonsku kuću posjetili su svojedobno i ruski carevi Petar I i Aleksandar I, no svojom raskošnom vanjštinom „prešišala“ ju je latvijska sestra.

Tko su bili „crnoglavi“?

Zvuči super i zabavno, no ostaje pitanje: tko su bili ti crnoglavi, tj. otkuda im to ime? Bratstvo crnoglavih bilo je udruženje nevjenčanih mladića koji su se bavili trgovinom ili su bili obrtnici raznih vrsta.

Na sebe su preuzeli obvezu obrane grada u slučaju neprijateljskog napada, pa ih se u srednjem vijeku često moglo vidjeti kako „patroliraju“ ulicama grada i paze na zatvaranje gradskih vrata u večernjim satima.

U 18. i 19. stoljeću bili su svojevrsni „event menadžeri“ budući da su organizirali brojna društvena događanja poput proslava i koncerata. Sve što su dotaknuli postajalo bi hit-mjesto za društvenu elitu željnu dobrog provoda i pokazivanja.

Iako se ne zna mnogo o razlozima zbog kojih su odabrali svoje ime, pretpostavlja se da doalzi od njihovog sveca zaštitnika, Svetog Mauricija, Egipćanina crne boje kože čija je glava prikazana na grbu Bratstva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju