Želite li doživjeti Mediteran i planine u razmaku od svega sat-dva, a već ste pošteno prešli popreko i Hrvatsku i Sloveniju, predlažemo da krenete na jug, prema slikovitom naselju Kolašin u Crnoj Gori. Do Kolašina je lako doći, a cesta koja vodi do njega pruža prekrasne panoramske prizore, od planina i kanjona, do rijeka i slikovitih naselja u brdima.

Kolašin je grad smješten u srcu Crne Gore, na obali rijeke Tare. Kao pravi mali grad razvio se u 17. stoljeću kada su Turci tijekom svojih pohoda na Europu ovdje podigli obrambenu utvrdu. Bio je to način da se obrane od uskoka koji su ih napadali.

Premda je Kolašin mjesto u kojem ćete uživati u svako godišnje doba, napomenimo kako je ono ipak najpoznatije kao središte zimskog turizma.

Budući da se nalazi u planinskom području, na 965 metara nadmorske visine, ovdje je zrak uvijek svježiji i ugodniji, pa je čak i ljeto Kolašin oaza u koju bježe mnogi koji teško podnose vrućine. Nalazi se u podnožju planina Bjelasica i Sinjajevina, a u njemu je otvoreno i luksuzno odmaralište Bianca Resort & Spa.

A tek zimi nastupa prava bajka, naročito kada temperature padnu ispod nule i cijeli kraj zatrpa snijeg. Nije neobično da se ovdje temperature spuste čak i do -25 stupnjeva.

Mnogima ovo nije prva asocijacija na Crnu Goru, no upravo u tome leži njena čar: tako malena, a pruža mogućnosti i za kupanje na Jadranu, i skijanje u planinama. Da, da, Kolašin je postao pravo hit skijalište i Švicarska naše regije – ovdje možete uživati u skijanju, snowboardingu, raftingu, planinarenju, biciklizmu, paragliding, kampiranju, jeep safariju…

Kolašin je i odlična baza za izlete u okolici. Tako se u blizini nalazi i Biogradsko jezero u sklopu Nacionalnog parka Biogradska gora. Riječ je o jednoj od rijetkih, dobro očuvanih europskih prašuma. Oko jezera se nalaze uređene pješačke staze. Na zapadnom rubu grada možete uživati u prizoru rijeke Tare koja nosi nadimak „suza Europe“, a kanjon Tare slovi i za drugi najveći kanjon Europe.

Kada se poželite mediteranskijeg ugođaja, samo sat vremena vožnje (točnije: spuštanja) prema jugu čeka vas crnogorska prijestolnica Podgorica. Produljite li malo dalje, već ste na Skadarskom jezeru, a ako ste ih se baš poželjeli, blizu su i predivno Jadransko more te crnogorska obala

Najsunčaniji grad Boke Kotorske: Nerazvikan, a ugodan za savršen morski odmor Tivat, Crna Gora - 1 Tivat, Crna Gora - 2 Tivat, Crna Gora - 7 +3 Tivat, Crna Gora - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju