Fotografije Borisa Trogrančića prave su ambasadorice prirodnih ljepote susjedne nam Bosne i Hercegovine, a ovoga puta neumornog fotoreportera put je odveo na obronke planine Zahor, nedaleko od Fonjnice, gdje se nalazi i nacionalni ponos – ruševine drevnog Kaštela.

Upustite li se u istraživanje, naći ćete ga iznad sela Rizvići i desne obale rječice Kozice, na 1158 metara nadmorske visine – u blizini izletišta Vladića vrh. Građevinu su izgradili franjevci u 14. stoljeću kao svojevrsni samostan, ali i za obranu od neprijatelja.

Jedan od značaja Kaštela leži u činjenici da je uz Kozograd među najvišim utvrđenim gradovima izgrađenim u Bosni i Hercegovini. Kaštel je sagrađen u pećinama, na nepristupačnom mjestu, i pregrađen zidovima, a sami put do njega plijeni pažnju vidikovcima koji se otvaraju na putu.

Kaštel - 2 Kaštel - 2 (Foto: Boris Trogrančić)

Mještani i dalje pamte brojne legende i mitove koje se vežu za ovo mjesto, a prema jednoj od njih, bilo kakve intervencije mogle bi donijeti nesreću onome tko dirne u Kaštel.

Jedna od preporuka je da izletnici ondje ne idu sami zbog opasnosti od medvjeda koji se vrzmaju tim područjem, pa odlučite li se na put do Kaštela budite oprezni.

Borisa Trogrančića možete pratiti na Facebooku, Instagramu.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju