Kao ljubitelj dobre hrane i živopisnih ulica Istanbula, često se nađem u Karaköyu, jednom od najdinamičnijih kvartova ovog veličanstvenog grada. Karaköy je mjesto gdje se spajaju tradicija i moderna kultura, s uličicama prepunim kafića, galerija i trgovina koje nude sve od antikviteta do ručno izrađenih suvenira. No unatoč svemu što ovaj kvart nudi, jedno mjesto uvijek privlači moju pažnju - Karaköy Gulloglu, slastičarnica koja je sinonim za vrhunsku baklavu.

Obiteljska tradicija

Smješten u srcu Karaköya, Karaköy Gulloglu je legendarna slastičarnica koja već desetljećima oduševljava i lokalce i turiste. Ono što ovu slastičarnicu čini posebnom nije samo iznimna kvaliteta slastica, već i bogata povijest koja stoji iza nje. Güllü obitelj, koja stoji iza Karaköy Gulloglua, bavi se izradom baklave od 1800-ih, a njihov okus ostao je nepromijenjen još od 1843. godine.

Prva osoba u obitelji koja je počela s izradom baklave bio je Hacı Mehmed Güllü, poznat kao "Güllü Çelebi" u Gaziantepu. Güllü Çelebi, koji je započeo karijeru kao slastičar u Gaziantepu, otišao je u Aleppo i Damask, tada najrazvijenije regije u slastičarstvu, kako bi usavršio svoj zanat. Tamo je ostao šest mjeseci, učeći sve tajne izrade baklave. Po povratku u Gaziantep, otvorio je svoj prvi štand s baklavom, čime je započela tradicija koja će se nastaviti generacijama.

Nakon Güllü Çelebijeve smrti, njegov sin Hacı Mahmud Güllü preuzeo je obiteljski posao i nastavio usavršavati izradu baklave. On je prvi počeo izrađivati baklavu od tankog tijesta, razvijanog ručno, valjkom, što je postao zaštitni znak njihove obitelji. S vremenom, sva četvorica Hacı Mahmoudovih sinova postali su majstori baklave, čime je baklava postala ne samo zanat već i tradicija unutar Güllü obitelji.

Ambijent Karaköy Gulloglua je poseban, mješavina starog i novog, gdje možete osjetiti duh prošlih vremena dok uživate u slatkom zalogaju baklave. Iako su stolice na terasi pomalo neudobne - što je, moram priznati, čest problem na mnogim mjestima u Istanbulu - to vam neće smetati kad jednom probate njihove slastice. Dobra baklava ima moć da vam sve sitne neugodnosti jednostavno izblijede iz sjećanja.

Impresivan izbor baklava

Ono što je važno znati prije nego što posjetite Karaköy Gulloglu je da je ovo mjesto samoposluga. Ne očekujte da će vas konobar doći poslužiti - ovdje se sami poslužujete. No, to je sitnica u usporedbi s onim što vas čeka nakon što se poslužite. Prvi zalogaj baklave otkrit će vam bogatstvo okusa koje dolazi iz savršeno složenih slojeva tijesta, oraha, pistacija i meda. Cijena ovisi o vrsti, a plaća se po težini. Možete naručiti porciju ili određenu količinu u kilogramima. Cijena porcija se kreće od 95 turskih lira (oko 2,5 eura) za običnu baklavu, do 350 lira (oko 9 eura) za nešto kompleksnije baklave. Uz baklavu savjetujem da naručite i turski čaj. Odlično idu zajedno!

Izbor baklava ovdje je zaista impresivan. Možete birati između klasične baklave s pistacijom, baklave s orasima, ili nešto modernijih verzija poput bezglutenske baklave, kockaste baklave s pistacijom te čak i veganske baklave. Posebno bih istaknuo “Souk baklavu” (souk na turskom znači hladno), hladnu verziju baklave koja je postala iznimno popularna proteklih godina. Moj apsolutni osobni favorit. Souk Baklava, iako nije tradicionalna, donosi toliko potrebnu svježinu, osobito u vrućim ljetnim danima.

No baklava nije jedino što ovdje možete probati. Karaköy Gulloglu u ponudi ima i Kadayif, još jednu tradicionalnu slasticu koja je omiljena među lokalnim stanovništvom. Osim toga, tu su i razna peciva, poput peciva sa sirom ili mesom, koja podsjećaju na burek i savršeno se slažu s popodnevnom kavom ili čajem.

Ako ikada budete imali priliku posjetiti Karaköy, nemojte zaobići Karaköy Gulloglu. Bilo da ste ljubitelj baklave ili jednostavno želite doživjeti dio istanbulske kulture u najfinijem izdanju, ovo će vas mjesto oduševiti. I možda, baš kao i meni, postane vaša omiljena destinacija u ovom predivnom gradu.

Karaköy Gulloglu se nalazi na adresi Kemankeş Karamustafa Paşa, Kemankeş Cd. No:67, Beyoğlu, a radi svakim danom od 8 do 1 sat nakon ponoći.

Put prijateljstva: Slavnom Parenzanom u otkrivanje ljepota istarskih gradića na dva kotača Grožnjan Grožnjan Motovun +1 Motovun

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju