"Obišao sam nekoliko vrlo zanimljivih mjesta u Bosni i Hercegovini, a ovih dana planinario sam Vranicom, koja je zaista pravi raj za svakog ljubitelja prirode, započinje svoju priču Boris Trogrančić, putujući fotograf koji predivne kadrove iz prirode bilježi svojim objektivom. Drugi je put da nam Boris šalje snimke Vranice, planine koja je vječna inspiracija planinara, putnika i fotografa

"Prije svega, ova ljepotica poznata je po Prokoškom jezeru, koje se smjestilo na 1635 metara nadmorske visine - unikatnom jezeru ledenjačkog podrijetla. Vranica predstavlja geografski centar BiH te ima drukčiju građu i sastav stijena od okolnih vapnenačko-dolomitnih bosanskohercegovačkih planina. Nekoliko njezinih vrhova prelazi 2000 metara iznad mora. Vranica leži na vulkanskom pojasu, a u neposrednoj blizini nalazi se davno ugasli megavulkan Tethys. Na području planine utvrđene su najstarije geološke naslage koje potječu iz starijeg paleozoika", opisuje Boris Trogrančić predivnu planinu čiji su najviši dijelovi prostrani planinski pašnjaci, dok niži dijelovi obiluju šumama. U šetnji možete vidjeti plodove poput brusnica i borovnica, kao i endemske biljke poput alpske ruže, bijelog zvonca, bosanske zvončike i vraničke vrkute. Osim toga, Vranica je dom endemskog vodozemca tritona.

Slapovi Kozice - 1 Putovanja Šumski raj: Pogledajte kako izgledaju predivni slapovi Kozice

"Od pamtivijeka je ova planina, zbog pitomih pašnjaka na velikim nadmorskim visinama i obiljem vode u visokom gorju, poznata po stočarstvu i proizvodnji vrhunskog sira.

Također, planina je pogodna za planinarenje jer planinarske staze variraju od lakih za početnike, preko srednje teških, pa sve do izuzetno teških staza koje savladavaju velike razlike u nadmorskoj visini na kratkom prostoru, te su idealne za sve one koji žele održavati tijelo u vrhunskoj kondiciji.

Ja kao planinar uživam u prizorima koje mi ova planina pruža i svaki put otkrijem nešto novo. Malo je ljudi upoznato s činjenicom da rijeka Vrbas, koja pripada savskom slivu, zapravo izvire na Vranici. Ovdje se nalazi još dosta izvora, brojni slapovi, kao i špilje i jame.

Vranica - 8 Vranica - 8 (Foto: Boris Trogrančić)

Nažalost, u posljednje vrijeme sve češće svjedočim masovnoj pojavi quadova i cross motora koji se nemilice voze čak i mimo puteva po planini, praveći buku, zagađujući tlo i čineći tako trajnu i nenadoknadivu štetu prirodi. Oni ostavljaju tragove na nježnim planinskim livadama koje se teško i dugotrajno oporavljaju. Bilo bi puno ljepše kad bi se u planine odlazilo samo i isključivo pješačenjem, kako bi one i dalje ostale netaknute i bile svijet za sebe što i zaslužuju", upozorava putujući fotograf, s kojim se slažemo u potpunosti i navijamo za to da Vranica ostane kakva je - a komadić idile njezinih ljepota pogledajte i u videu koji je snimio Boris Trogrančić, kojeg možete pratiti na Facebooku, Instagramu ili YouTubeu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju