Spreepark je napušteni zabavni park na jugoistoku Berlina tik uz rijeku Spree. Nekada je to bio dio istočnog Berlina koji je od zapadnog bio odijeljen Berlinskim zidom.

Unatoč hladnom ratu, željeznoj zavjesi i mukotrpnom postratnom oporavku, ljudi se morali nekako zabavljati. Stoga je 1969. godine otvoren Kulturpark Plänterwald Berlin. Ne zvuči baš zabavno, no kasnije su ga ionako svi pamtili kao Kulti ili Spreepark.

Bio je jedini zabavni park u Berlinu, tj. u oba Berlina, u to doba. Prostirao se na površini veličine 30 hektara i privlačio više od milijun posjetitelja godišnje.

Nov život i smrt u kapitalizmu

Nakon ujedinjenja Njemačke taj berlinski park je denacionaliziran i predan u ruke domaće tvrtke. Dodane su nove atrakcije poput vlakova smrti, pozornice, tematskih sela i sl., koje su s vremenom podigle Spreepark na razinu zapadnjačkih lunaparkova. Broj posjetitelja ponovno je dosegao finih 1,5 milijuna godišnje, baš kao i prije ujedinjenja.

Međutim, to sve nije bilo dovoljno. Krajem devedesetih park je upao u dugove, a broj posjetitelja pao je na trećinu nekad zavidne brojke. Godine 2001., najavljeno je zatvaranje parka. Vlasnici tvrtke su s obiteljima otišli u Latinsku Ameriku i sa sobom ponijeli velik dio atrakcija – vlasti su to odobrile misleći kako ih vode na popravak.

Popravka nije bilo, dugovi su narasli do 11 000 000 eura, bivši vlasnici kasnije su uhićeni zbog švercanja droge, a park više nikada nije otvoren za javnost. U dva navrata dijelovi parka stradali su u požaru, za koji se čak sumnjalo da je namjerno podmetnut.

Danas je park obrastao raslinjem, tračnice i tobogani su zahrđali, a diljem parka sablasno leže porušene skulpture životinja – nosoroga, dinosaura, zmija, mamuta…

Grad Berlin uspio je vratiti park u svoje ruke, no ništa se nije promijenilo. Što budućnost nosi za taj bivši zabavni park, a sada više park strave? To se još ne zna – kakvi god planovi da su i postojali 2018. godine kada se o njima pričalo, sada su sigurno obustavljeni ili usporeni zbog pandemije koronavirusa.

Preostaju solo istraživanja ili turističke ture koje vam omogućuju razgled parka u određeno vrijeme, uz prisustvo turističkog vodiča.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju