Jest, zadnjih godina vjerojatno vam je poznata po sjajnoj kinematografiji. Parazit je pred koju godinu dobio Oskara, Glory je apsolutna hit serija, a filmovi kao što su „Oldboy“ i „Sjećanje na ubojstvo“ već su odavno klasici sedme umjetnosti. No, Južna Koreja nudi i mnogo, mnogo više, a u bespućima interneta iskopali smo neke manje ili više zanimljive stvari…

Po rođenju, stari su godinu dana

Jedna od jedinstvenih činjenica o Koreancima je da automatski imaju godinu dana po rođenju. Tako se novorođenče smatra starim godinu dana u Južnoj Koreji. Različita su mišljenja o tome zašto je to tako. Jedno od objašnjenja je da ljudi misle da je to zato što je beba na ovom svijetu i devet mjeseci prije nego što se rodi. 

Metoda za ovo izračunavanje je malo nezgodna jer može varirati ovisno o lunarnom kalendaru, solarnom kalendaru i vašem rođendanu. Najjednostavniji način da odgovorite na pitanje o godinama u Južnoj Koreji je da Koreancima kažete godinu svog rođenja, pa ako ste primjerice rođeni 1984., Koreanci bi vam ove godine čestitali jubilarni četrdeseti.

Isto su tako dodavali dodatnu godinu nakon 1. siječnja, ali sve to je ove godine otišlo u povijest jer su prema novom zakonu Koreanci od ovog lipnja prihvatili međunarodno računanje godina te su tako gotovo svi u jednom danu postali mlađi za jednu ili dvije godine.

Božić za parove, Nova godina za obitelji

Za mnoge ljude diljem svijeta Božić je vrijeme druženja s obitelji. S druge strane, doček Nove godine obično je zabava s prijateljima u pubu, klubu ili na kućnoj zabavi. Južna Koreja je gotovo suprotna. Koreanci božićne dane provode sa svojom dragom osobom i nije im toliko bitno da ovaj dan provedu u krugu svoje obitelji.

Iako se Nova godina slavi u Južnoj Koreji, to nije veliko slavlje. Lunarna Nova godina najveći je blagdan u godini i slavi se u prva dva mjeseca u godini (ovisno o lunarnom kalendaru). Otprilike u to vrijeme veliki postotak Koreanaca putuje u svoje rodne gradove kako bi posjetili obitelj. Ako planirate ići na bilo kakva putovanja u to vrijeme, svakako uračunajte nekoliko dodatnih sati vremena na putu!

Tetrafobija

Koreanci su pravi pravcati tetrafobičari, točnije, imaju problem s brojem četiri. Stoga ćete primjerice u dizalima često vidjeti katove 1, 2, 3 i F. Stanove u Južnoj Koreji s višestrukim četvorkama (poput 404) u kućnom broju često izbjegavaju, a vrijednosti nekretnina su niže. To je zato što je riječ za 4 na korejskom slična riječi za smrt. Dakle, ako se želite preseliti i nekretnine su vam skupe, a s brojem 4 nemate problema, možda nije loša ideja tražiti stan s brojem 4…

Živa hobotnica kao specijalitet

I dok ste na sushi već navikli, ova stvar bi vas ipak donekle mogla iznenaditi. Jedna stvar koja se svakako ističe kod Južne Koreje je njena kuhinja koja privlači toliko pozornosti ostatka svijeta. Ne samo zbog svog bogatog okusa i široke raznolikosti, već i zbog ljubavi Koreanaca prema svježini, a jedan od specijaliteta je živa hobotnica. 

I žene i muškarci obožavaju šminkanje

U šminku se lako zaljubiti — zabavno je eksperimentirati s različitim stilovima šminke i transformirati svoje lice za posebne događaje. Također omogućuje mnogim ljudima koji su nesigurni u vezi s dijelovima svog izgleda da se osjećaju ugodnije u svojoj koži iz dana u dan. Poznato je kako je Južna Koreja jedna od svjetskih make up prijestolnica. U Seulu postoje cijele četvrti posvećene kozmetičkim trgovinama, tako da je to doista raj za ljubitelje šminke.

Ono što je manje poznato jest da se u Južnoj Koreji šminkaju podjednako muškarci i žene - nema stigme o šminkanju muškaraca, tako da neki muškarci ovdje nose značajno više šminke od žena!

6 stvari koje vjerojatno niste znali o najvećem svjetskom kontinentu Azija - 1 Azija - 2 Azija - 3 +2 Azija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju