Jezero Zmajevo oko koje se smjestilo na poluotoku Gradina, u blizini Rogoznice, uz prevlaku koja razdvaja uvale Soline i Koprišće, jedinstveni je prirodni fenomen. Prekrasno krško jezero, okruženo strmim stijenama visokima do 24 metra, u svojih 15 metara dubine krije brojne posebnosti. Raznobojne slojeve vode, od plave i zelene na površini, do zelene, žute i ružičaste u dubinama obrubljuje pravilni, eliptični oblik, kojem jezero i duguje ime. U donjim slojevima nema kisika, nego sumporovodika, a ponekad dolazi do miješanja slojeva vode te se boja vode u cijelom jezeru mijenja.

Ispunjeno je slanom vodom, a s morem je povezano špijom koja se naziva Zmajevo uho te je veća i dublja od samog jezera. Svakih nekoliko godina u jezeru zavladaju ekstremni uvjeti, kada jezero "proključa". Tada se prevrće vodeni stupac i stvaraju se uvjeti bez kisika u cijelom jezeru, zbog čega dolazi do pomora svih živih vrsta. Taj je fenomen prvi put zabilježen 1997. godine.

Oko prekrasnog slanog jezera isprepleće se mnoštvo legendi o zmajevima, mitološkim junacima, pa čak i – izvanzemaljcima. Prema legendi, jezero bi proključalo svaki put kad bi se probudio zmaj koji spava na njegovu dnu. No znanstvenici smatraju da je jezero nastalo zbog urušavanja velike špilje čija se udubina zatim ispunila vodom nakon zadnjeg ledenog doba koje je rezultiralo podizanjem razine mora.

No bez brige, jezero je sigurno za kupanje, čak i omiljeno jer je temperatura vode viša nego u moru, kao i zbog stijena s kojih se skače u vodu. Jezero je prije nekoliko godina oduševilo i Kolumbijca Orlanda Duquea, svjetskog prvaka u skokovima u vodu.       

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju