Lutajući fotograf Boris Trogrančić ovaj nas je put svojim fotografijama odveo na samu (prirodnu) granicu Hercegovine i Bosne. U neposrednoj blizini Konjica, doslovno nekoliko minuta od centra grada, nalazi se mali botanički rezervat s uređenim vidikovcem i pogledom koji se ne zaboravlja.

Prirodni rezervat nadomak centru grada

"Do ove prirodne oaze vodi uređena staza duž koje su postavljene i klupe, a za nekih 15 minuta hoda uzbrdo dolazi se do prirodnog vidikovca sa kojeg se pruža veličanstven pogled na Konjic, Neretvu i vrhove planine Prenj", započinje Boris i nastavlja: "Vidikovac je nedavno uređen pa se tu nalazi staklena platforma koja dodatno upotpunjava doživljaj."

Izletište Vrtaljica kod Konjica - 14 Izletište Vrtaljica kod Konjica - 14 (Foto: Boris Trogrančić)

Konjic je grad u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, u sjevernoj Hercegovini na obali rijeke Neretve i sjevernim padinama Prenja. Područje Vrtaljice još je 1956. godine proglašeno botaničkim rezervatom jer se tu nalazi vrlo rijetka flora i endemske vrste karakteristične samo za Konjic.

Posebno su značajne endemske vrste crnog i bijelog bora. Na prostoru od 50 hektara dolomiti su pod utjcajem mediteranske klime uvjetovali stvaranje posebne vegetacije. Kroz park prolazi edukacijska staza sa putokazima i info pločama, pa se ovdje može ponešto i naučiti uz uživanje u prirodi.

Pogled (u) kojemu ništa nije ravno

Panoramski pogled s vidikovca na Vrtaljici otkriva iz doline skrivene ljepote. Vidikovac je nedavno izgrađen, a već je najavljena i izgradnja osmatračnice koja bi prije svega služila konjičkim izviđačima, ali i svim građanima i turistima.

Izletište Vrtaljica kod Konjica - 10 Izletište Vrtaljica kod Konjica - 10 (Foto: Boris Trogrančić)

Konjic se može pohvaliti nevjerojatnom prirodom i posve jedinstvenim pejzažom u cijeloj Bosni i Hercegovini. Grad i njegova okolica savršeno su odredište za sve ljubitelje prirode, gorskih vidika i adrenalina, ali i za one koje zanima turbulentna povijest ovih krajeva o kojoj govore brojni spomenici, mostovi, sakralni objekti i impresivna galerija s - više od četiri tisuće stećaka.

A tražite li još poticaja da se uputite prema Konjicu i Prenju, možda će vas nagovoriti Boris svojim fotografijama... ili rečenicom: „Odavde se možda najbolje vidi zašto se baš Konjic smatra prirodnom barijerom između Bosne i Hercegovine.“

U prirodnim ljepotama zabilježenim objektivom Borisa Trogrančića možete uživati i na njegovoj Facebook stranici i Instagram profilu.

  Nije za svakoga: Drvena kućica u Lici koja je posebna upravo po onome čega nema Zir Zen - 4 Zir Zen - 5 Zir Zen - 6 +4 Zir Zen - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju