"Zir Zen nije poseban po onom što ima, već po onom što nema. Nema struje, nema vode, nema susjeda, nema prometa, nema buke… Ovo nije mjesto za svakog! Ali stvarno! Ovo nije mjesto za svakog!", stoji na stranicama Zir Zena, kućice koja će vas rado primiti kada vam dozlogrde ljudi, asfalt i beton.

U svoja 24 kvadrata kućica ima dva kreveta koji se mogu koristiti odvojeno ili spojeno, kao bračni krevet te dodatni ležaj za dijete, kao i madrac na napuhavanje. U Zir Zen može stati dvoje snalažljivih odraslih i četvero djece, ali ako želite da vam baš bude jako udobno bolje navratite u dvoje ili solo-aranžmanu. U kućici se nalazi umivaonik i kompostni zahod, a možete se tuširati i na platformi pored kućice prijenosnim tušem. Kad zahladi, tu je i mala peć, a kuha se na plinsko kuhalo. Pored kućice je i sauna. Ma, idila!

Kućica nije za svakoga, pa ako vam smeta šuštanje znatiželjnih miševa, puhova, ježeva, ptica, zmija, zečeva, lisica, jazavaca, vukova, medvjeda možda vam Zir neće biti zen, no razloga za strah nema jer se životinje više boje vas, nego što se vi trebate bojati njih. 

Drvenu kućicu pronaći ćete u Lovincu, u Lici, a ako poželite ostaviti automobil kod kuće do tamo možete kombinirati bicikl s vlakom, jer je nedaleko i željeznička stanica. Kad je riječ o cijenama, možete računati da je prva noć 80 eura, a svaka iduća je upola jeftinija.

"Kako nemamo limit na minimalan broj noćenja, jedna (prva) noć je nešto skuplja. Cijena za kućicu za noć (nije bitno koliko je ljudi i životinja unutra) je 80 eura. Svaka iduća noć je 40 eura. Cijena za korištenje saune za vrijeme boravka je 30 eura. Želimo da gosti odlaze ali i dolaze opušteno pa nema pologa. Može se rezervirati termin i ako se sve ne poklopi, nije problem otkazati", objašnjava vlasnik, arhitekt Ivan Kapović, koji je nepopravljivo zaljubljen u prirodu, planinarenje i Liku.

Zir Zen - 3 Zir Zen - 3 (Foto: Zir Zen)

Na internetskim stranicama Zir Zena, zajedno sa svim informacijama o kućici pronaći ćete i još nešto zanimljivo: brojne ideje za izlete spojene u turistički vodič čije se ime lako pamti: "Je*i ga, kad smo već u Lovincu!". Obzirom na sve ljepote, znamenitosti i zanimljivosti koje se nude na stranici i broj okreta kotačića miša koji su potrebni da ih sve obuhvatite pogledom, jasno je da će vam u Lici biti dosadno jedino ako to čvrsto odlučite. A možda ni tada.

Izletišta, izvori, mostovi, poučne (ili samo lijepe) staze, jezera, rančevi… doista svašta stane u Liku, a zahvaljujući zanimljivim opisima, a vodič vrijedi proučiti čak i ako ne planirate odmor u kućici. Kako kaže vlasnik, jednog dana bismo mogli očekivati i vodič za cijelu Lijepu Našu, a dok se ne poklope zvijezde za takav pothvat, uživat ćemo u ovom, ličkom koji lijepo promovira sadržaje cijele regije. Proučiti ga možete ovdje. 

  Airbnb časti: Dva besplatna noćenja u kopiji Shrekova doma za 3 sretnika Kopija Shrekova doma u Škotskoj - 1 Kopija Shrekova doma u Škotskoj - 4 Kopija Shrekova doma u Škotskoj - 2 +0 Kopija Shrekova doma u Škotskoj - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju