Kada nekome objašnjavamo Jugoslaviju, obično kažemo kako je to bila zemlja sastavljena od 6 država: Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, BiH i Srbije, pa ubacimo i Kosovo koje je naknadno steklo neovisnost.

No, malo tko je svjestan još jedne republike koja je živnula nakon raspada SFRJ, a premda službeno više ne postoji – živi kao turistička atrakcija, ali i u srcima svojih stanovnika (pardon, državljana).

Riječ je o tzv. Republici Vevčani u Makedoniji. Ova Republika zapravo je malo naselje kraj Ohridskog jezera s nešto manje od 4 tisuće stanovnika. Imaju sve: zastavu, predsjednika, putovnicu, pa čak i svoju valutu.

Želju za odcjepljenjem izrazili su još 1987. godine kada je izbio sukob oko presumjeravanja izvora vode tj. vodovoda u susjedno mjesto. Tada je došlo do velikih demonstracija i prosvjeda „protiv represije u SFRJ“. Tadašnja makedonska vlast nije se mnogo obazirala na njih, a ako išta – smatrali su ih samo uzrokom glavobolje. Stoga su Vevčani izrazili želju za odcjepljenjem.

Povijesne okolnosti su ih u tome najprije usporile, a onda im pružile plodno tlo. Kada se raspala Jugoslavija i kada je 1991. godine Makedonija postala neovisna država, Vevčani su organizirali referendum na kojem se 99% njih izjasnilo za stvaranje vlastite države. Stvorili su vlastitu valutu, grb, zastavu i sve ono što prava država mora imati.

Njihova republika nije dugo poživjela, svega dvije godine. No, ponovno je „uspostavljena“ 2000. godine, ovaj put u virtualnom obliku. O njima je pisao čak i The New York Times naglasivši kako su Vevčani „jedino katoličko selo, okruženo muslimanima. Na Balkanu je ovo potencijalni recept za katastrofu, no Vevčani se dobro slažu sa svojim susjedima.“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju