Prezentacija hrvatske maritimne baštine, kulture i turizma održat će se na festivalu pomorstva, međunarodnom kulturno-turističkom događaju  od 11. do 17. svibnja 2015. godine na području zaljeva Morbihan. Na festivalu jedna država, ili njena regija imaju status "specijalnog gosta". Nakon Alpes Maritimes 2007. godine, Walesa 2009., Baskije 2011, i Nizozemske 2013., Hrvatska će na slijedećem festivalu 2015. imati priliku predstaviti svoju maritimnu baštinu s flotom brodova na moru, a na kopnu u svom maritimnom selu na rivi u gradu Vannesu.

Flota hrvatskih povijesnih brodova će se oformiti do kraja listopada kada će započeti izrada navigacijskog programa festival. Sa Korčule će najvjerojatnije poći lađa s posadom Žrnovskih galiota, leut iz Lumbarde i stariji brod iz Vele Luke. Na predstavljanju projekta su uz gradonačelnika Korčule i načelnika općine Lumbarda bili predstavnici Udruge “Žrnovski galioti”, Denis Andreis i Željko Županović iz Vele Luke (vlasnici gajete i leuta), Roko Markovina iz Lumbarde, istraživač pomorstva i brodogradnje te inicijator obnove leuta-trajte”Borac” iz Lumbarde izgrađenog 1945.g., kao i Goran Oreb iz kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

U Francuskoj će biti više od tisuću tradicijskih brodova podijeljenih u različite flote (klase) koji će svakodnevno ploviti zaljevom te boraviti u različitim lukama i sidrištima. Tu će čast imati Udruga Žrnovski galijoti iz Korčule, najavljuje portal Dubrovački.hr. Uglavnom, lijepa prilika i lijepo mjesto za predstaviti sve benefite naših ljudi, obale i otoka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju